17 Декември, 2019 11:43 4 261 15

Зимата пътищата да се третират с джибри, вместо със сол

  • пътища-
  • зима-
  • джибри-
  • сол-
  • лед

Естественият продукт помага за справянето с леда по-добре от солта

Добре известно е, че през зимата снегът и температурните промени водят до образуването на лед по пътищата. Пътните служби са принудени да работят денонощно, но често традиционните начини за обработка на пътищата ги увреждат, покритието се унищожава и то трябва да се възстановява всяка година. В САЩ за това се харчат около 5 милиарда долара годишно.

Учените обаче откриха, че отпадъците от гроздето, а именно веществото, съдържащо се в корите, са по-добри конвенционалните препарати - т.нар. пътна сол. Американският изследователски екип на WSU публикува работата си в декемврийския брой на списание за строителни материали, като отбелязва, че „приблизително 27 милиона тона пътна сол (натриев хлорид) се използва всяка зима по пътищата на страната за борба с обледеняването.

Хлоридите не се разлагат и значително вредят на околната среда. Те корозират металите, унищожават асфалта и бетона и представляват риск за почвата и водата. В резултат на редица изследвания учените установяват, че екстрактът, получен от ципата на гроздето чрез химическа обработка и естествена ферментация, влияе по-ефективно на топенето на леда и причинява много по-малко щети на бетона, асфалта и околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    19 7 Отговор
    Че от къде ще ги вземат бре? То вече всичко е химия! Вино ракия не се прави от грозде, а от спирт и аромати. Всичко е менте. Кой е луд да гледа лозе?
  • 2 Двойна полза

    9 1 Отговор
    Мале, у БГ–то, ако това се случи, голема далавера ще падне. Само трябва да си разрешат проблема с "незаконните" казани, т.е. всички да са си законни без такси и др. под., а в замяна всеки да предава джибрите на определени места, да се обработват и ето "еко–био"опесъчаване.
  • 3 Ивайло

    4 5 Отговор
    Сега пияндетата ще изреват!!! Хахаха!!! ;)))
  • 4 Бесен Язовец

    11 1 Отговор
    Може и със зелев сок!
  • 5 4359

    26 1 Отговор
    -Я духни в дрегера... 5 промила?
    -Не съм пил, само карах 200 км по магистралата на отворен прозорец.
  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    6 1 Отговор
    Не стига че си хвърляме парите по в*гинетки, ами и джибрите ще си хвърляме по пътищата. То какво ще ни остане?
  • 7 555

    5 2 Отговор
    Много е скъпо.
    "РЕВИЗОРО" веднага ще предложи закон за бандерол и акциз и на джибрито!!!
  • 8 На запад

    4 4 Отговор
    На запад пътищата ги третират със сок от кисели краставички, но хората си имат фабрики където имат продукция, ние от къде да намерим
  • 9 Еколог

    5 1 Отговор
    Явно се разчита на остатъчният етанол, съдържащ се в джибрите.... Но на каква цена ще е тоя екстракт.... Щото, ако залеят снега с Уиски, още по лесно ще го стопят :)
  • 10 hmhmhm

    2 2 Отговор
    а който е пробвал с нарязани на тънко кисели краставички - да сподели как е , лизга ли се много ...
  • 11 type-R

    2 1 Отговор
    В Швейцария ползват и дървени стърготини. А в немско и австрийско, колите гният от тая гнусна сол.
  • 12 type-R

    1 3 Отговор
    Ооо да, в Япония пък има нагреватели в пътното платно или джетове за топла вода.....
  • 13 Онзи

    2 2 Отговор
    27 ООО ООО ТОНА СОЛ
    ,ЕЕЕ ПОСМАЛИ МАЛКО !
  • 14 Онзий

    2 0 Отговор
    От години не съм помирисвал парфюмираният спирт от магазините ,Имам 2лули по100 и120 кг- медни през тях прекарвам всякъкъв плод
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Ако и това не е серсемлик - здраве му кажи. Кое ще е по-напред - "химическата обработка" или "естествената ферментация".? Първо ще изваряваме джибрите или неизварени ще ги вземат? И на каква цена? А вино ще можем ли да си правим преди това ? И какви са тези цифри - дреме ми за САЩ. Една мощна и огромна страна....ама ние - вижте как е в САЩ ! А бе юнаци балкански , вижте как е в Словения , Чехия, Унгария...........