Отидете към основна версия

45 258 14

Най-разпространените болести сред шофьорите

  • шофьор-
  • болест-
  • изследване

Професията шофьор е опасна за живота - до този извод са стигнали учени от медицинската школа към Харвардския университет след изследване на здравните досиета на водачи на таксита от последните 13 години. Постоянното управление на автомобил предизвиква редица заболявания, най-безобидното от което са хроничните болки в шията и кръста.

Причина за появата на такива симптоми се дължи не само на честото въртене на главата и тялото, а и вибрациите на автомобила. Те са един от най-страшните врагове на костната система, смятат учените, тъй като водят до изменения в състава на костните тъкани и релефа на контактните повърхности, а като следствие - до остеопороза, увреждане на междупрешленните дискове и радикулит.

Тези проблеми обаче са бях кахър в сравнение със сърдечно-съдовите заболявания, предизвиквани от обездвижването. Много професионални шофьори се оплакват от болки в краката заради разширени вени. Нередовното и небалансирано хранене пък води до нарушения в работата на стомашно-чревния тракт.

Заради нарушеното кръвообращение в малкия таз могат да възникнат усложнения като простатит, камъни в бъбреците и т.н. Шофьорите, които използват подгряване на седалките, могат да се сблъскат с проблеми с възпроизводителните функции и възпалителни процеси.

Работният процес на водачите е свързан с вдишването на отработени вещества от изгарянето на бензин и дизелово гориво. Изключително вреден е и азбестът, който се използва за производството на спирачни накладки. При продължителен контакт с това вещество може да се развие рак (легендарният Стийв МакКуин умира от рак на белите дробове, предизвикан според най-разпространената версия от работата му с азбест по корабите на американския военноморски флот в края на 40-те).

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.

Свързани новини