Last news in Fakti

18 Декември, 2019 15:09 45 203 14

Най-разпространените болести сред шофьорите

  • шофьор-
  • болест-
  • изследване

Професията шофьор е опасна за живота - до този извод са стигнали учени от медицинската школа към Харвардския университет след изследване на здравните досиета на водачи на таксита от последните 13 години. Постоянното управление на автомобил предизвиква редица заболявания, най-безобидното от което са хроничните болки в шията и кръста.

Причина за появата на такива симптоми се дължи не само на честото въртене на главата и тялото, а и вибрациите на автомобила. Те са един от най-страшните врагове на костната система, смятат учените, тъй като водят до изменения в състава на костните тъкани и релефа на контактните повърхности, а като следствие - до остеопороза, увреждане на междупрешленните дискове и радикулит.

Тези проблеми обаче са бях кахър в сравнение със сърдечно-съдовите заболявания, предизвиквани от обездвижването. Много професионални шофьори се оплакват от болки в краката заради разширени вени. Нередовното и небалансирано хранене пък води до нарушения в работата на стомашно-чревния тракт.

Заради нарушеното кръвообращение в малкия таз могат да възникнат усложнения като простатит, камъни в бъбреците и т.н. Шофьорите, които използват подгряване на седалките, могат да се сблъскат с проблеми с възпроизводителните функции и възпалителни процеси.

Работният процес на водачите е свързан с вдишването на отработени вещества от изгарянето на бензин и дизелово гориво. Изключително вреден е и азбестът, който се използва за производството на спирачни накладки. При продължителен контакт с това вещество може да се развие рак (легендарният Стийв МакКуин умира от рак на белите дробове, предизвикан според най-разпространената версия от работата му с азбест по корабите на американския военноморски флот в края на 40-те).


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУДИттрс420

    132 12 Отговор
    Хемороиди, трипер и кламидия

    Коментиран от #2

  • 2 АУДИттрс420

    57 14 Отговор

    До коментар #1 от "АУДИттрс420":

    И да не ми изтриете коментара щото е верно

    Коментиран от #6

  • 3 шофер в офис

    23 7 Отговор
    Варикоцеле
  • 4 Николов

    44 5 Отговор
    Извода Какъв е? Возете се на таксита, не ги карайте!
  • 5 РЗС

    19 13 Отговор
    простотията тр да е на 1во място
  • 6 Верно е,верно е,потвърждавам

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "АУДИттрс420":

    Няма лъжа няма измама
  • 7 Ясенов

    62 2 Отговор
    А за психиатрични отклонения нищо не прочетох, в час пик в София се наблюдават много такива болни
  • 8 Бойко

    18 3 Отговор
    Най вече изкукуригване от пиатояното напрежение....
  • 9 Бойко

    15 3 Отговор
    Най вече изкукуригване от постоянното напрежение...
  • 10 Додоч2

    1 3 Отговор
    И ку.а ми.е в час...
  • 11 беге комунизъм

    9 10 Отговор
    най-опасната болест, която се придобива на такова работно място, се казва простаклък и пишман тарикатлък, по времето на социализма имаше много тежко болни от тези болести, който никой не ги лекуваше, напротив системата ги толерираше, но и сега 30 години след началото на прехода, не липсват такива случаи, макар че се забелязват и позитивни тенденции, вече има възпитани и образовани шофьори, виждал съм и такива
  • 12 Mango Djery

    9 1 Отговор
    Само хемороиди се ловят, кисти, обездвижване и бъбреците се увреждат от нередовно ходене до тоалетни.
  • 13 Един камионджия

    6 4 Отговор
    Аз страдам само от "куродръв". Страшна болест....
  • 14 type-R

    3 0 Отговор
    По кръстовищата е пълно с прах от феродо. Само си погледнете джантите и ще разберете какво дишате.... Черните облаци на нафтаджиите са още по-голям кеф.... Не мога да разбера как и защо майките с колички си разхождат бебетата край булевардите и дори не се дръпват по-настрани от черния дим