Отидете към основна версия

12 524 112

Китай пуска "изкуствено Слънце"

  • токамак-
  • термоядрен синтез-
  • hl-2m-
  • китай

През 2020 г. в Китай ще заработи термоядрен реактор, който генерира енергия като Слънцето, съобщава Futurism. HL-2M е тороидална установка с магнитни бобини за удържане на плазма (токамак), смятана за енергийния източник на бъдещето.

Токамакът (съкр. от руски "ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках") е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-те години на XX век. Първият експериментален реактор от този тип е пуснат в СССР през 1963 г.

Днес с токамаци разполагат Великобритания, Япония, САЩ, Германия, Франция и Русия. В тях се провеждат експерименти термоядрен синтез в резултат от сливането на ядрата на деутерий и тритий при температура от милиони градуси.

Проблем пред термоядрения синтез е откриването на икономически ефективен способ да се удържа невъобразимо горещата плазма в ограничено пространство и стабилно състояние чрез магнитно поле. По план Hl-2M ще работи при температури от порядъка на 200 млн. °C или 13 пъти повече от Слънцето, а създателите му имат амбицията най-сетне да получат неограничен източник на екологично чиста енергия.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини