Отидете към основна версия

4 408 25

ЕС иска от Apple да премахне Lightning-порта

  • apple-
  • iphone-
  • ес-
  • lightning port

Европейският съюз възобнови разговорите за въвеждане на универсален порт за зареждане на електронните устройства - решение, което предимно ще засегне базирания в Купертино технологичен гигант.

Понастоящем iPhone се доставя с патетентован Lightning-порт въпреки препоръките на ЕС през 2014-а. На 13 януари Европейската комисия заяви, че резултатите в отношение на преминаването към универсален порт за зареждане досега са доста разочароващи и заговориха отново за нуждата от такава промяна.

Като главна причина ЕС посочва електронните отпадъци, предизвикани от използването на различни зарядни устройства. Според комисията едно общо зарядно устройство трябва да отговаря на всички смартфони, таблети, четци на електронни книги и други.

Apple, от друга страна, не е съгласна с използването на универсален порт за цялата електроника, обяснявайки, че това сериозно вреди на иновациите, тъй като елиминира фактора на конкуренцията в тази област.

Освен това, според базирания в Купертино технологичен гигант преминаването към общо зарядно устройство би генерирало само повече отпадъци, тъй като компаниите, които не използват приетия стандарт, а се придържат към собствените си защитени формати, ще трябва да произведат и милиони адаптори.

„Доставени са повече от 1 милиард устройства на Apple с Lightning порт в допълнение към цялата екосистема от аксесоари на други производители. Искаме да гарантираме, че никое законодателство няма да доведе до доставката на ненужни кабели или външни адаптери. Подобна промяна би превърнала устройствата и аксесоарите, използвани от милиони европейци и клиенти на Apple по целия свят в остарели. Това би довело до безпрецедентен обем електронни отпадъци и значително неудобство за потребителите", смятат от Apple.

Има голям шанс да не бъде взето решение за стандартизиран порт за зареждане в скоро време и всичко да остане само доброволно споразумение между участниците в индустрията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини