Last news in Fakti

17 Януари, 2020 15:00 4 401 25

ЕС иска от Apple да премахне Lightning-порта

  • apple-
  • iphone-
  • ес-
  • lightning port

Европейският съюз възобнови разговорите за въвеждане на универсален порт за зареждане на електронните устройства - решение, което предимно ще засегне базирания в Купертино технологичен гигант.

Понастоящем iPhone се доставя с патетентован Lightning-порт въпреки препоръките на ЕС през 2014-а. На 13 януари Европейската комисия заяви, че резултатите в отношение на преминаването към универсален порт за зареждане досега са доста разочароващи и заговориха отново за нуждата от такава промяна.

Като главна причина ЕС посочва електронните отпадъци, предизвикани от използването на различни зарядни устройства. Според комисията едно общо зарядно устройство трябва да отговаря на всички смартфони, таблети, четци на електронни книги и други.

Apple, от друга страна, не е съгласна с използването на универсален порт за цялата електроника, обяснявайки, че това сериозно вреди на иновациите, тъй като елиминира фактора на конкуренцията в тази област.

Освен това, според базирания в Купертино технологичен гигант преминаването към общо зарядно устройство би генерирало само повече отпадъци, тъй като компаниите, които не използват приетия стандарт, а се придържат към собствените си защитени формати, ще трябва да произведат и милиони адаптори.

„Доставени са повече от 1 милиард устройства на Apple с Lightning порт в допълнение към цялата екосистема от аксесоари на други производители. Искаме да гарантираме, че никое законодателство няма да доведе до доставката на ненужни кабели или външни адаптери. Подобна промяна би превърнала устройствата и аксесоарите, използвани от милиони европейци и клиенти на Apple по целия свят в остарели. Това би довело до безпрецедентен обем електронни отпадъци и значително неудобство за потребителите", смятат от Apple.

Има голям шанс да не бъде взето решение за стандартизиран порт за зареждане в скоро време и всичко да остане само доброволно споразумение между участниците в индустрията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акхмет

    45 12 Отговор
    На никакви иновации не пречи, а на свръхпечалбата. Сега на апъл им е много узгодно да вземат по 20 долара за кабелче струващо 50 цента.

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо е толкова трудно като може да е лес

    19 7 Отговор
    Абсолютно правилно решение, защото не е възможно за всяко устройство, отделен кабел, а стандартизацията е предприета от 2014 година...
    Кабелите за айфони, са много чувствителни и микрон разлика, блокира зареждането, следователно с евтини машини не може да се произвеждат дълготрайни кабели за апъл, а самите им зарядни, са два пъти по-слаби от стандартните, но дали икономисват електроенергия?!
  • 4 Фриман

    34 10 Отговор
    Забрана за продажба на айфоните в ЕС и бърза ще се съгласят. Тоя лайтнинг не е никаква иновация и даже зарежда по-бавно!
  • 5 Този

    16 5 Отговор
    Нещо не разбрах, как точно ще се предотврати тоя боклук. Та нали всяко устройство си идва с кабел и адаптер. Когато почнат да се продават отделно зарядните устройства, тогава всеки който си има вече, просто няма да си закупи ново.
  • 6 Японеца

    39 11 Отговор
    Безумието Apple води модно милиони балъци, които плащат двойно за да са модни, престижни и "успели". Но всъщност са обикновени комплексари разчитащи да блестнат и някой да ги забележи.
    Но има дънки за 40лв. Бержка има и за 400лв.Гес, 600 Армани!
    МОДА! Браво на ябълката, печели от глупците!

    Коментиран от #7

  • 7 Този

    11 17 Отговор

    До коментар #6 от "Японеца":

    Джапанец, това значи ли, че всички трябва да ходим с дънки Бержка и с телефон Хуйвей

    Коментиран от #8

  • 8 Мезозой

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "Този":

    Японеца ти го е казал перфектно. Означава, че сте балъци а не, че трябва да ходите с тия две марки. Що за балък трябва да си, че да дадеш 1000 лева повече за нещоо което го има вече и в зрънчо? Ако има два хляба еднакви по съставки и вкус, но единия е рекламиран повече от другия, кой ще вземеш? Подобен въпрос имаше и в психологията. Забелязал съм, че селджаци с Ай-Шит, имат и по някоя покупчица от Тоp-Shop. А са майни ее..
  • 9 Bingo

    12 13 Отговор
    Само дето не става ясно към кой порт ще се преминава Micro-USB или USB-C (Type-C). Ами ако утре се измисли нов по-бърз стандарт какво правим? Oт Apple имат право в случая. Тя всичката мара втасала в ЕС, че тръгнали със кабелчета да се занимават.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Bingo":

    Всъщност точно на Епъл не им дреме за тия стандарти , щото до 2 години максимум ще минат на изцяло безжично зареждане и ВСИЧКИ техни устройства няма да имат НИКАКВИ портове и бутони , дори звука ще се генерира от дисплея , а не от високоговорител !! Това първо значи , че ще са абсолютно водо и прахоустойчиви без доплащане и второ ще опрости производството , което ще намали разходите ! Освен това най-вероятно гърбовете и дисплея ще имат и фотоволтаичен прозрачен пласт , което ще позволи дозареждане дори на изкуствено осветление !!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Да изкажа положение

    13 5 Отговор
    Живея бая на север ...9 месеца в годината темпертурите са под 10 градуса със сигурност...всички ай тъпни се изключват в джоба ти ако е под 10 градуса....ела ги виж селяците как набиват договори за 2 години 2к за телефони и само в къщи да печката 75% от годината.....и аз препатих щото да слушам тоа и оня.... никога айфон вече

    Коментиран от #19

  • 12 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    За тия с минусите ще уточня още , че вече има СТАНДАРТ за безжично зареждане от Wi-Fi мрежи , тоест всеки път когато си в обхвата на такава без да си свързан с нея , което в градовете или в автомобил или обществен транспорт е практически постоянно , телефона се дозарежда !! Да не говорим за в къщи !! Така че скоро всички зарядни ще станат доста екзотичен аксесоар !!

    Коментиран от #16

  • 13 мани мани

    5 6 Отговор
    само тъпаците ползват тая хуйня отгризана апълка! убедил съм се с течение на времето! един гранд мастер кодер не съм видял! все нуубчета! ние сме на линуксчета разни с биесдита разни :) закоту сми мастери :) виндовсчиите и те нубове, и те се мислят за мастери, мъ издишат хаха
    от мен да запомните - тия с линуксчетата и bsd-тата са хората! т'ва ако искате да срещнете мастер! ако искате нуубчета, то са другите системки!

    Коментиран от #24

  • 14 Перфектния iPhone

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    А ще има ли 5G? Това ще доближи още повече до конкурентите!
  • 15 некойси

    1 5 Отговор
    Чисто технически има малък проблем в основни линии USB порта има приблизително 4 жички: захранване 5V + и -, и един чифт за данни. От друга страна лайтнинг порта има доста повече, на порта са разчетени и 3 пина за аудио, които обикновенно произведени по съвместимост устройства да могат да взимат аудио от него. Останалите портове пък предлагат други функционалности като дистанционно управление на телефона и т.н. Ако забранят порта по пътя на логиката за отпадъците ще има доста повече отпадъци от техниката, която е станала неизползваема в последствие.

    Коментиран от #17

  • 16 д1д4

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    хахаха - wi-fi рутера в къщи е 50 миливата. Смятай за какво зареждане става въпрос - три дни на 20 см от рутера и бам си заредил 1 процент
  • 17 д1д4

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "некойси":

    точно 4 жички са на USB 3.0 ша знайш...
  • 18 Apple

    3 5 Отговор
    Айййй мишоците с китайчетата как ревнаха,ми то затова карате и евтинки коли,то натам веригата е ясна,грознички жени,разбирам защо сте злобни
  • 19 Айфона

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Да изкажа положение":

    Що пишеш глупости бре!Изкл.ти се айфона под 10градуса.Ако си купил някво дърво 7 ръка сглобено от 3 айфона може и да се ИЗКЛ.Имал съм 1 път спиране на айфон с надпис висока температура в устройството.Като бях си сложил телефона на директна Сл.светлина на плажа и температурата беше 34г.адска жега,а телефона се беше нагрял така здраво от слънцето, не можеш да го държиш в ръка.За мен тази защита е супер да не ти се повреди апарата и стане пожар,ако примерно си забравил телефона в купето на колата.На айфон буксата за зареждане е най-добрата както и да е завъртиш си е боцкаш и зареждаш,а не като някви микро усб,усб-с,усб-т и.т.н.който ги въртиш 30минути за да влезнат та да ти се зареди телефона.На айфона кабела е скъп не заради самият кабел,вътре в корпуса на мъжката букса която се вкл.към телефона има електроника която зарежда батерията много бързо първите 30%.Вземи един айфон и някво дърво телефон разреди им батериите до край сложи ги да се зареждат и след 10минутки виж какво е станало
  • 20 EU идиоти

    1 2 Отговор
    Зарядното на Apple e стандартно - USB, което може да се купи от всеки магазин и има стотици производители. Кабелът е с различен съединител откъм телефона, но това няма значение. Така или иначе всеки телефон или таблет си идва с кабел и зарядно, така че нищо няма да се спести. Само са изхарчили пари за умуване.

    Коментиран от #23

  • 21 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Акхмет":

    Продават се и за Епъл по 3-4 лв.кабели! Даже съм взимал и с двата стандарта на общ кабел. А промяната на микро УСБ и тип С какво е?
  • 22 ЙепълЙе

    0 1 Отговор
    Това ще намали уникалността им с 3 пункта, затова са против. Не че има някакво друго значение - ЕС не е против нови портове, а против такива, които се ползват само от един модел. За справка - имаме както micro usb, така и type C. Чарджърите биват 1, 2, 3 и повече ампери, волтажът също варира, но са съвместими с всички телефони, тъй като всички те могат да дават и 5 волта.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смех в мрежата

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "мани мани":

    А Мак-а не е ли БСД бе, умник?
  • 25 фен на айфон

    0 1 Отговор
    Айфонът наистина се изклюва на минус 10 градуса, но това е за да предпази батерията. Китайските хуйни не се июклчват, ама после се чудите що трябва да сменяте батерия.