Отидете към основна версия

3 230 11

Заводът на Tesla в Германия: Процесът е в ход!

  • tesla-
  • завод-
  • германия

Tesla купи парцел за строителството на завод в Германия. Gigafactory 4 ще бъде разположен в областта Grunheide, на 40 километра от Берлин. Този завод няма да бъде наречен първият в Европа, защото сглобяване на Model S и Model X се прави във фабриката на Tesla в Тилбърн, Холандия от 2015 година. Този в Германия обаче ще е доста по-различен. Съветът на директорите на американската компания се съгласи да закупи парцел от 300 хектара. Предварителната му цена е малко по-малко от 41 милиона евро. Gigafactory 4 ще започне производство в цял цикъл. Фирмените планове са леярство и цех за пресоване, както и цех за боядисване. Тук ще се произвеждат седалки и пластмаси, както и батериите, електродвигателите и окончателния монтаж.

Заводът планира да произвежда седан Model 3, кросоувър Model Y, както и модели, които ще се появят по-късно. Първо, заводът ще може да осигури около 3 000 работни места с последващо увеличение на броя на работниците до 8-12 хил. Очакваният мащаб на производството на автомобили е 500 000 годишно. Местните власти разрешиха компанията да построи завода с голям ентусиазъм. „Такава инвестиция е уникална възможност за нас“, коментира кметът Арне Кристиани. - Тя дава възможност на младежи с добри знания или с висше образование да останат в нашия регион. През последните години те бяха лишени от такъв избор."

В допълнение, гостоприемството на местните представители също може да бъде повлияно от случай, пропуснат преди две десетилетия, когато BMW решиха да построят фабрика тук, а не в Лайпциг. Но все още има пречки. Първо, някои местни жители все още могат да се противопоставят. Точно това се случи, когато на 18 януари няколкостотин граждани излязоха на улиците, за да протестират срещу сградата. Причината за демонстрацията е страхът за местното водоснабдяване, което новият завод може напълно да изчерпа. Освен това Tesla трябва да предприеме действия за опазване на местната фауна (вълци, зимуващи прилепи, гущери и змии), защото заводът ще бъде изграден на територията, където сега се намира гората.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини