Отидете към основна версия

28 992 39

Какво да правим, за да не замръзва нафтата в резервоара

  • дизел-
  • автомобили-
  • съвети-
  • зима-
  • нафта
Снимка: Shutterstock

Неясно по какви причини, но е факт, че нашата страна, уви, не може да се снабди с висококачествено дизелово гориво. Това се отразява най-вече през зимата, когато в много бензиностанции се продава и т.нар. лятното дизелово гориво. Сега ще ви разкажем за един начин, с който можете да използвате лятното дизелово гориво през цялата година.

Как можете да разберете, че са ви продали зимно гориво? По цвят, мирис или текстура? Всъщност това е почти невъзможно да се направи на око. Освен това горивните резервоари на бензиностанциите са дълбоко под земята, често под зоната на замръзване. Така нафтата не замръзва в колонката, а във вашия резервоар.

На таблото за обяви на всяка бензиностанция може да бъде написано всичко, но всъщност в резервоарите невинаги е исканото от нас качествено гориво. В по-меки зими, каквато е настоящата, в случай на съмнение, ще бъде достатъчно просто да изсипете добавка или т.нар. антигел в резервоара - температурите не са такива, че да използвате "по-силни" средства.

Но какво да кажем, когато температурите паднат под -20? Тук няма да помогнат антигел и други съвременни добавки, продаващи се в бензиностанциите. С времето опитните шофьори на дизелови коли и механиците са се научили да правят убийствен коктейл, който не се страхува дори и от полярни температури.

По-конкретно става дума за смесването на дизел с керосин в пропорция 3:1. Остава въпросът: от къде човек може да получи авиационен керосин? Такъв трудно се намира, но се оказва, че това има и друг начин - газ за горене. Течността, която бабите са използвали за лечение на възпалено гърло и за зареждане на лампата, също е подходяща за гореописаните цели.

С добавката на газ за горене в лятното дизелово гориво ще се получи пълноценна зимна нафта, която не се страхува от замръзване. Трябва обаче да се спазва едно правило - не изразходвайте горивото до нула. Веднага след като стрелката на бензиномера покаже, че ви остава четвърт резервоар, трябва да зареждате отново, като повторите процедурата.

Причината е проста: газта за горене не може да се смесва равномерно с горивото в резервоара. За да не замръзва нафтата, трябва редовно да актуализирате състава. Пропорцията е на 30 литра нафта литър газ. Важно е обаче газта за горене да е истинска и в нея да няма ацетонови добавки.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.

Свързани новини