Отидете към основна версия

2 158 7

Автомобилите ще "надушват" пешеходци

  • general motors-
  • gm

 

General Motors разказа за една своя нова разработка, помагаща за избягване на инциденти между автомобили и пешеходци. Става дума за нова технология, която ще помага на автомобилите определят местоположението на пешеходците по сигнали, идващи от Wi-Fi модули в техните смартфони.
 
Ако разстоянието до обекта се съкрати под т.нар. критичен минимум, електрониката задейства екстремно спирачната система и привежда максимално бързо превозното средство в покой. Новата разработка е предназначена не само като помощ за пешеходците, но и за велосипедисти.
 
Автомобилът може да засече велосипедист, който се намира в т.нар. мъртва зона на страничните огледала за обратно виждане и също да предотврати удар. За целта обаче пешеходци и велосипедисти трябва да инсталират специално приложение в своите смартфони.
 
От General Motors отбелязват, че новата система няма за цел да замени сега съществуващите датчици и инфрачервени камери, а да ги допълни. Кога обаче ще влезе в серия подобна технология, от GM не съобщават.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини