29 Юли, 2012 11:13 2 157 7

Автомобилите ще "надушват" пешеходци

  • general motors-
  • gm

 

General Motors разказа за една своя нова разработка, помагаща за избягване на инциденти между автомобили и пешеходци. Става дума за нова технология, която ще помага на автомобилите определят местоположението на пешеходците по сигнали, идващи от Wi-Fi модули в техните смартфони.
 
Ако разстоянието до обекта се съкрати под т.нар. критичен минимум, електрониката задейства екстремно спирачната система и привежда максимално бързо превозното средство в покой. Новата разработка е предназначена не само като помощ за пешеходците, но и за велосипедисти.
 
Автомобилът може да засече велосипедист, който се намира в т.нар. мъртва зона на страничните огледала за обратно виждане и също да предотврати удар. За целта обаче пешеходци и велосипедисти трябва да инсталират специално приложение в своите смартфони.
 
От General Motors отбелязват, че новата система няма за цел да замени сега съществуващите датчици и инфрачервени камери, а да ги допълни. Кога обаче ще влезе в серия подобна технология, от GM не съобщават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Не искам и да чуя за кола която ще променя хода си по какъвто и да било начин без подадени от мен команди.
    Пътя към ада е постлан с добри намерения.
  • 2 PlimP

    0 0 Отговор
    тва не ме грее, кажете кога ще има пешеходци, които надушват колите, ай можн9г2е и с гледане да стане, щото ако си схрема кофти :)
  • 3 malibu

    0 0 Отговор
    много ми е интересно с моят MUSTANG '67 как ще ги надушвам тия непослушни пешеходци
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    докато има завеяни пешеходци които незнаят накъде отиват и какво значи червен сфетофар ще има и ударени и на пешеходните пътеки случими се веднъж свети ми зелено и в този момент на пътеката започнаха да слизат и група 15 16 г ученици и на въпроса ми защо минават като свети червено за тях ми отговориха че са на пешеходната пътека и не ги интересувало какво свети
  • 5 Захарче

    1 0 Отговор
    Трябва да има книжки и за пешеходци !
  • 6 Паце

    0 0 Отговор
    На баба ми требе да и купим смартфон :D
  • 7 ------

    0 0 Отговор
    От догодина в колите на американските компании влиза нова система...,,Открий балъка"...колите ще бъдат пуснати в големите градове(без водачи) на самоход за да открият своя нов собственик! Няма лъжа,няма измама!