Отидете към основна версия

8 684 29

Турският хеликоптер TAI T625

  • хеликоптер-
  • турция-
  • tai-
  • t625

През последните години Турция все повече се превръща в производител на съвременни авиационни технологии и доста успешно замества вноса на такива. Сега беше извършен първия полет с най-новия турски многоцелеви хеликоптер TAI T625, разработен от турската Aerospace Industries.

За да бъдем по-точни, този хеликоптер е турско преосмисляне на един от най-популярните многоцелеви самолети с ротационно крило - италианско-британският AgustaWestland AW139. Външно T625 Gökbey е почти неразличим от донора, но характеристиките са различни.

Той е оборудван с по-малко мощни двигатели и има по-ниско тегло, скорост и обхват. Комбинираната мощност на двата двигателя е 2 740 к.с., хеликоптерът тежи 6 050 кг, максималната скорост е 305 км/ч, крейсерската скорост, пък е 278 км/ч, полетната дистанция е 740 километра, а височинният таван е 6 000 метра.

В допълнение към двамата членове на екипажа, турският капитан на Sky може да вземе на борда до 10 пътници. За да бъде по-малко зависима от чуждестранните партньори, турската компания TUSAS Engines разработва нови двигатели с мощност 1 400 к.с., които се планират в бъдеще да бъдат инсталирани на T625 Gökbey.

Стартът на масовото производство е планиран за 2021 година. Хеликоптерът ще се произвежда в административни, VIP, санитарни и спасителни модификации. Значителен брой от тези хеликоптери трябва да бъдат поръчани от турската армия и флот. Едно от основните предимства на T625 Gökbey е цената му, която ще бъде по-ниска от тази на AgustaWestland AW139 и други хеликоптери от подобен клас.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини