Отидете към основна версия

2 545 1

"Кюриосити" пробва лазера си срещу скала

  • кюриосити-
  • марс-
  • скала
Снимка: НАСА

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" обстрелва с лазер първата скала на Червената планета – с 30 пулсации за 10 секунди. Това е началото на двугодишната мисия, която трябва да разбере има ли живот на Марс, предаде Daily Tech. Първият опит за пробиване на марсианска скала е наречен „Коронация”, служейки също и като тест за способностите на Марсохода, най-скъпата сложната машина в историята.

Целта е да бъде проучен съставът на различни скални пластове на Червената планета.

Въпреки че апаратът е с размерите на Mini Cooper, той представлява уникална космическа лаборатория, която ще изследва проби от почвата и скалите на Марс. Той ще изпраща към Земята данни, чието качество значително ще превъзхожда досегашните постижения в изследването на съседната ни планета.

Новият марсоход ще събира информация, която ще даде повече яснота за еволюцията на планетата, за наличието на вода, както и за вероятността в миналото там да е имало плътна атмосфера и форми на живот.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Curiosity: На Марс е имало вода

      Марсоходът Curiosity откри овални камъни, които на Земята са доказателство за коритото на бивш буен поток. По този начин учените от НАСА ...
    28.09.2012
    2 288
    4
  • НАСА праща нов робот на Марс през 2016 г.

    НАСА обяви, че ще прати нова мисия на Марс през 2016 година. Името й е „InSight“, а целта – дълбочинно проучване на Червената пла ...
    21.08.2012
    1 421
    0