Last news in Fakti

20 Август, 2012 20:52 2 535 1

"Кюриосити" пробва лазера си срещу скала

  • кюриосити-
  • марс-
  • скала
"Кюриосити" пробва лазера си срещу скала - 1
Снимка: НАСА

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" обстрелва с лазер първата скала на Червената планета – с 30 пулсации за 10 секунди. Това е началото на двугодишната мисия, която трябва да разбере има ли живот на Марс, предаде Daily Tech. Първият опит за пробиване на марсианска скала е наречен „Коронация”, служейки също и като тест за способностите на Марсохода, най-скъпата сложната машина в историята.

Целта е да бъде проучен съставът на различни скални пластове на Червената планета.

Въпреки че апаратът е с размерите на Mini Cooper, той представлява уникална космическа лаборатория, която ще изследва проби от почвата и скалите на Марс. Той ще изпраща към Земята данни, чието качество значително ще превъзхожда досегашните постижения в изследването на съседната ни планета.

Новият марсоход ще събира информация, която ще даде повече яснота за еволюцията на планетата, за наличието на вода, както и за вероятността в миналото там да е имало плътна атмосфера и форми на живот.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диви

    0 0 Отговор
    ЕСтествено,защо да има коментари??!!