Last news in Fakti

21 Август, 2012 13:18 1 403 0

НАСА праща нов робот на Марс през 2016 г.

  • марс-
  • наса-
  • insight-
  • мисия

НАСА обяви, че ще прати нова мисия на Марс през 2016 година. Името й е „InSight“, а целта – дълбочинно проучване на Червената планета, за да се разбере защо Марс е толкова различен от Земята, въпреки че и двете са скални планети. Ще се търси отговор на въпроса какво е ядрото на Марс и защо земната му кора не е разделена на тектонски плочи, както е при нашата планета.

Новината идва  дни след успешното кацане на марсохода „Кюриосити“, най-сложната и уникална по рода си машина, сглобявана до момента. Тъй като общественият интерес е нараснал неимоверно, НАСА ще се опита да разбули мистерията на Червената планета с нов робот.

НАСА обяви, че проучването на Марс е неин основен приоритет. Новата мисия ще продължи 2 години и ще бъде насочена към проучване на недрата на Марс, като ще се включат Франция и Германия.

InSight ще се основава на мисията Phoenix до северния полюс на Марс от 2007 година, която установи, че на планетата е имало вода. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА