Отидете към основна версия

4 273 22

Ще оцелеят ли Apple и Samsung?

  • apple-
  • samsung-
  • коронавирус

Двете компании са изправени пред трудни времена, тъй като световните доставки на смартфони намаляват драстично

Пазарът на смартфони се бори през последните няколко месеца поради пандемията COVID-19 и, въпреки че се очаква ситуацията да се подобри през втората половина на годината, все още се прогнозира огромен спад в продажбите.

Последният доклад на DigiTimes Research твърди, че доставките на смартфони сега се очаква да намалеят с цели 15% тази година до 1,15 милиарда бройки. Това е малко по-песимистично от по-ранните прогнози и може да се обясни с влошаващата се ситуация.

Марките смартфони присъстващи в Съединените щати и Европа, които въведоха строги мерки за блокиране и изпитват икономическа рецесия, се очаква да почувстват най-голямото въздействие през тази година.

Тези, които се позоционират в премиум сегмента, също ще бъдат изправени пред допълнителен натиск. В крайна сметка клиентите започват да живеят с по-строги бюджети, а смартфоните обикновено не са в списъка с приоритети.

DigiTimes смята, че Apple вече е намалила поръчките за iPhone 11, който е най-продаваното iPhone устройство в световен мащаб, за второто и третото тримесечие. Наскоро пуснатият iPhone SE трябва да помогне за омекотяване на краткосрочното въздействие, но самата Apple все още очаква забележим спад.

Apple планира да обяви своите резултати за тримесечието Януари-Март на 30 април. Те трябва да бъдат придружени от официални насоки за приходите за текущото тримесечие, които ще дадат по-ясна информация за това как Apple се бори с намаляващото глобално търсене.

Съобщава се, че Apple е изправена пред сериозни закъснения на iPhone 12, а последните доклади сочат, че компанията е намалила поръчките си за втората половина на 2020 г. с 20%.

Samsung е друга компания, която съобщи, че е понижила прогнозите си за вътрешни доставки на смартфони за годината. Лошият прием на серията Galaxy S20 е една от основните причини за този резултат.

Пандемията в комбинация със значително по-високи цени доведе до значително по-ниско търсене от прогнозираното. Счита се, че Galaxy S20 Ultra се представя малко по-добре от очакваното, но по-малките и по-евтини Galaxy S20 & S20 + не са достигнали целите на продажбите.

Ако ситуацията не се подобри, серията Galaxy S20 може да се превърне в най-зле продаваната гама от Galaxy S серията от години. Това би повлияло масово на приходите, печалбата и пазарния дял в световен мащаб.

Очаква се следващата генерация Galaxy Note 20 серия да прилича много на Galaxy S20 гамата. По-притеснителен за Samsung е фактът, че той губи и пазарен дял на решаващия индийски пазар. Компанията беше номер едно само преди няколко години, но отпадна на трето място.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини