Отидете към основна версия

16 893 61

Пет начина да пестите бензин

  • бензин-
  • икономия-
  • съвети

Въпреки че бензинът у нас поевтиня и се очаква цените за литър да паднат още, не е зле да си припомним няколко "трика" за по-икономично шофиране. Но да започнем с неприятното. В града, с неговия трафик и задръствания, няма начин да се спести гориво. Това обаче може да се направи на дълго пътуване - да речем, до вилата и то при положение, че НОЩ разрешат дългите пътувания.

ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР


От запушен въздушен филтър моторът буквално се задушава. Факт е, че поради липса на въздух, електронният блок за управление на двигателя прави сместа гориво-въздух по-богата и разходът на гориво се увеличава. Ето защо през лятото е препоръчително да смените въздушния филтър с нов. Така спестявате около пет процента гориво.

ГУМИ


Преди да предприемете шофиране на дълго разстояние, напомпайте гумите. Повишете налягането в тях с една десета над предписаните стойности. Така можете да спестите още един, два процента от горивото, без това да се отразява на сцеплението на колата с асфалта.

БАГАЖНИК НА ПОКРИВА


Големият багажник на покрива е удобен, тъй като там можете да поставите много неща. Но подобна „джаджа“ влошава аеродинамиката на автомобила, което увеличава разхода на гориво с до десет процента. Следователно, без спешна нужда, не препоръчваме да го използвате.

КАЧЕСТВЕНО ГОРИВО


Не спестявайте от бензин. Първо, не е необходимо да зареждате с гориво на непроверени бензиностанции, купувайки на цени, които са по-ниски, отколкото на всяка "маркова" бензиностанция. Такива спестявания могат да доведат до ремонт на двигателя и няма да се спестят пари. Факт е, по-нискооктанов бензин от препоръчителното за даден автомобил ще предизвика ненавременна детонация. Тоест, след запалване на гориво-въздушната смес от запалителната свещ, в цилиндъра възниква още една експлозия. Скоростта на разпространение на пламъка се увеличава рязко и ударната вълна многократно се отразява от стените на цилиндъра и буталото. В резултат на това получаваме намаление на мощността на двигателя и износването на части от групата на цилиндър-бутало. За да се предотврати тази детонация, се препоръчва да се сипва качествен, макар и по-скъп бензин. Къде е спестяването тук, ще попитате? Ще го наречем забавено, защото това ще удължи живота на мотора и няма да изисква скъпи ремонти в бъдеще.

СТИЛ НА ШОФИРАНЕ


Тук всичко е банално и е описвано повече от веднъж. За да спестите пари, не карайте до "прекъсвач". Да, и колкото по-висока е скоростта, толкова по-голяма е консумацията на гориво, при това - може да достигне до почти двойно по-голяма.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Свързани новини