Отидете към основна версия

6 773 10

Защо курешките увреждат автомобилната боя?

  • курешки-
  • ексременти-
  • боя-
  • лак

Едва ли има автомобилист, който поне веднъж да не е проклинал птиците за белите "декорации" върху току-що измитата кола. Естетиката обаче е последна грижа в подобни случаи. Далеч по-притеснителна е вредата, която курешките нанасят на боята.

Пагубното въздействие на птичите екскременти се дължи на високото им съдържание на пикочна киселина. Именно тя предизвиква агресивни химическите процеси, които съсипват структурата на лаковото покритие.

Колкото по-висока е температурата, толкова по-разрушително е влиянието на курешките. Ако автомобилът е паркиран на слънце, въздействието им върху боята се усилва в пъти.

Пикочната киселина е открита през 1776 г. от шведския химик Карл Шееле. В чист вид тя представлява безцветни кристали, които са слабо разтворими във вода, диетилов етер и етанол, но за сметка на това се разтварят отлично в глицерин, алкални разтвори и сярна киселина.

Пикочната киселина се образува в бъбреците на птиците и се смесва с азотни отлагания. Полученото вещество се разтваря крайно трудно във вода и излиза от организма под формата на добре познатата бяла паста. Освен от слънцето нейното разрушително въздействие върху автомобилната боя се засилва и от повишената влажност на въздуха.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини