Отидете към основна версия

5 707 9

Първата електрическа Skoda била бировоз

  • skoda-
  • камион-
  • електромобил

Skoda е един от най-старите производители на автомобили в света. Компанията е основана през 1895 г., но въпреки това започва да експериментира с електричество и алтернативни задвижващи системи още от първите години на съществуването си.

Първият бензин-електрически автомобил на чехите, например, е построен още през 1908 г. Тогава основателите на марката Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент се обръщат за помощ към инженера Франтишек Киржик, проектирал функциониращата и до днес трамвайна мрежа в Прага.

Киржик взема за основа на бъдещия хибрид Skoda Type E и снабдява автомобила с уникална за времето си система, в която бензиновият двигател изработва електричество за захранването на електромотор. Конструкцията е несъвършена, но подобно решение се използва и до днес.

Skoda обаче навлиза в електрическата ера благодарение на голямата любов на чехите - бирата. През 1938 г. недостигът на горива принуждава компанията да построи специален електрически камион, с който поне пивото да се доставя от Пилзен по ресторантите и баровете без животинска тяга.

Камионетката има товароносимост 3 тона. Комфортната и просторна кабина е разположена над предната ос, а предницата има максимално обтекаеми форми.

Независимост от доставките на горива осигуряват оловни акумулатори, интегрирани в шасито. Пробегът с едно зареждане не се споменава, но бировозът на Skoda явно е вършел отлично работата си, тъй като според заводските архиви е използван дълги години след края на Втората световна война.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.

Свързани новини