22 Юни, 2020 17:36 5 672 9

Първата електрическа Skoda била бировоз

  • skoda-
  • камион-
  • електромобил

Skoda е един от най-старите производители на автомобили в света. Компанията е основана през 1895 г., но въпреки това започва да експериментира с електричество и алтернативни задвижващи системи още от първите години на съществуването си.

Първият бензин-електрически автомобил на чехите, например, е построен още през 1908 г. Тогава основателите на марката Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент се обръщат за помощ към инженера Франтишек Киржик, проектирал функциониращата и до днес трамвайна мрежа в Прага.

Първата електрическа Skoda била бировоз

Киржик взема за основа на бъдещия хибрид Skoda Type E и снабдява автомобила с уникална за времето си система, в която бензиновият двигател изработва електричество за захранването на електромотор. Конструкцията е несъвършена, но подобно решение се използва и до днес.

Skoda обаче навлиза в електрическата ера благодарение на голямата любов на чехите - бирата. През 1938 г. недостигът на горива принуждава компанията да построи специален електрически камион, с който поне пивото да се доставя от Пилзен по ресторантите и баровете без животинска тяга.

Първата електрическа Skoda била бировоз

Камионетката има товароносимост 3 тона. Комфортната и просторна кабина е разположена над предната ос, а предницата има максимално обтекаеми форми.

Независимост от доставките на горива осигуряват оловни акумулатори, интегрирани в шасито. Пробегът с едно зареждане не се споменава, но бировозът на Skoda явно е вършел отлично работата си, тъй като според заводските архиви е използван дълги години след края на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не знам за електричката

    2 17 Отговор
    но тази бира не сме я чували

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "не знам за електричката":

    taka пише на камиона Plzen

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Иване Иване да те

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Пилзен е тип бира, а не марка. Марката е ''Prazdroj''.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 VVV

    1 11 Отговор
    Шкода не е правила автомобили преди ПСВ . Почнали са с оръжие .Ударни оръдия и картечници .Това може да е бил експеримент но след ПСВ е било производството на бензинопили .Преди това оръжия .

    Коментиран от #9

  • 6 И ВСЕ ПАК ЧЕХИТЕ СА ТЕХНИЧЕСКА

    26 1 Отговор
    НАЦИЯ ОТ МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ...НЕ САМО ШВАБИТЕ...А БИРАТА ИМ Е ЕДНА АТ НАЙ-ДОБРИТЕ В СВЕТА....АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ОТКРАДНАХА МАРКАТА БУДВАЙЗЕР КАКТО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ТЯХ И СЕ СЪДИХА ДЪЛГИ ГОДИНИ...ОРИГИНАЛНИЯ БУДВАЙЗЕР Е ЧЕШКИ....НЯКОИ БЪЛГАРСКИ БИРИ СА ПО ЧЕШКА ТЕХНОЛОГИЯ...
  • 7 Бай Стою касапина

    15 0 Отговор
    Ей, заради тая пуста бира кви открития са направени.
  • 8 Алфа Ромео

    1 3 Отговор
    Първите ел-коли прототипе са създадени 1835 г., в края на 19 век са се движели десетки хиляди ел-коли по света.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.