Отидете към основна версия

3 995 18

Hyundai ще строи огромен завод за двигатели край Санкт Петербург

  • hyundai-
  • двигател-
  • завод-
  • фабрика-
  • русия

Корейският концерн Hyundai Motor обяви, че започва строителството на завод за производство на двигатели с вътрешно горене в Русия. Новата фабрика с площ 35 000 м2 ще струва 13.1 млрд. рубли (€164.3 млн.) и ще създаде 500 работни места.

Заводът ще бъде построен в гр. Сесторецк, северозападно от Санкт Петербург и недалеч от конвейера, на който се сглобяват Hyundai Solaris (руската версия на Accent), кросоувърът Creta и Kia Rio. Във фабриката ще се произвежда 1.6-литровият двигател от семейството Gamma с мощност 123 к.с.

Всички основни компоненти на мотора като блокове, глави, колянови валове, бутала и водни помпи ще се изработват в Русия. Годишният капацитет на завода е 240 000 двигателя, но при необходимост може да бъде увеличен на 300 000.

Част от продукцията ще бъде предназначена за износ. Когато заработи, новата фабрика на Hyundai до Санкт Петербург ще влезе в тройката на най-големите двигателостроителни предприятия в Русия.

Строителството на завода ще продължи поне половин година. Стартът на пробното производство е насрочен за първото тримесечие на 2021-ва, а серийното трябва започне през октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини