1 Юли, 2020 15:43 3 970 18

Hyundai ще строи огромен завод за двигатели край Санкт Петербург

  • hyundai-
  • двигател-
  • завод-
  • фабрика-
  • русия

Корейският концерн Hyundai Motor обяви, че започва строителството на завод за производство на двигатели с вътрешно горене в Русия. Новата фабрика с площ 35 000 м2 ще струва 13.1 млрд. рубли (€164.3 млн.) и ще създаде 500 работни места.

Заводът ще бъде построен в гр. Сесторецк, северозападно от Санкт Петербург и недалеч от конвейера, на който се сглобяват Hyundai Solaris (руската версия на Accent), кросоувърът Creta и Kia Rio. Във фабриката ще се произвежда 1.6-литровият двигател от семейството Gamma с мощност 123 к.с.

Всички основни компоненти на мотора като блокове, глави, колянови валове, бутала и водни помпи ще се изработват в Русия. Годишният капацитет на завода е 240 000 двигателя, но при необходимост може да бъде увеличен на 300 000.

Част от продукцията ще бъде предназначена за износ. Когато заработи, новата фабрика на Hyundai до Санкт Петербург ще влезе в тройката на най-големите двигателостроителни предприятия в Русия.

Строителството на завода ще продължи поне половин година. Стартът на пробното производство е насрочен за първото тримесечие на 2021-ва, а серийното трябва започне през октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФауВе

    10 36 Отговор
    И тези не са чували, че Тесла мачка. Бързо им кажете да спрат инвестицията. Това са пари навятъра.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Мхм

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "ФауВе":

    Виж къде се строи първо и тогава коментирай! В РУСИЯ! Те не мислят да минават на ток, защото имат газ и нефт да продават. Така, че е излишно с този коментар.
  • 3 другарят

    36 2 Отговор
    Само в един Петърбург има три автомобилни завода на Хюндай, Киа и Тойота. Два завода за камиони на Волво и Скания. Завод Киров за производство от трактори и строителна техника до турбини за електроцентрали. Корабостроителен завод за производство на кораби, подводници и ледоразбивачи и не знам още колко и какви заводи....

    Коментиран от #4

  • 4 Ленинист

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "другарят":

    Е, и?... ОК.
  • 5 Стихоплетски

    12 1 Отговор
    Електричарю, братко,
    Имаш ли си татко,
    Имаш ли си шайка
    За теб да се вайка?
    ......
    Автор: неизвестен
  • 6 въпросче

    6 25 Отговор
    след като тея двг ще ги правят изцяло в россия ... и те ли като ладовите ще издържат максимум до 150.000км като на 80.000 ще им се прави основен ремонт

    Коментиран от #8

  • 7 Бачо Киро

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ФауВе":

    Ко мачка Тесла? За всичките си години е продала колкото ФВ е продала само голф за 1 година. Къде се буташ с тоя нишов автомобил...
  • 8 Бачо Киро

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "въпросче":

    Ами колкото и да се чудиш, Хюндай обаче са направили завод там, не у нас, нали? Сигурно защото даже да сглобим китайски боклуци не можем, камоли да правим двигатели от-до.
  • 9 Ххх

    14 6 Отговор
    Ще строим завод,
    огромен завод,
    със яки
    бетонни стени!
    Мъже и жени,
    народ,
    ще строим завод
    за живота!
    Децата ни мрат
    в отровната смрад,
    без слънце,
    в задушни коптори.
    Светът е затвор.
    Мъже и жени, народ,
    ни крачка назад!
    Ще строим завод
    за живота!
    Децата ни мрат
    в задушната смрад
    със жадни за слънце очи.
    А ние? – Бездушно
    превиваме врат
    и мълчиме,
    позорно мълчим.
    ...Вапцаров
  • 10 другарят

    28 1 Отговор
    Излъгах ви в предишният коментар! В Петербург има 7 автомобилни завода. Форд, тойота, скания,дженеръл мотърс, нисан, хюндай и МАН! Само големите заводи- 4 корабостроителни завода за военни и граждански кораби, подводници, ледоразбивачи, танкери,влекачи и катери! 4 машиностроителни завода за компресори и нефто-газово оборудване, завод за парови,газови и водни турбини. завод за елетро-машини, електрически генератори и елетро-оборудване.завод за силови и медни кабели! 1 завод за трактори , селскостопанска , строителна техника. военен завод за спътници, артилерииски установки и копресорни станции.1 завод за специално оборудване и атомни реактори. Военен завод за авиационно ,оръжейно и радио-електронно оборудване.Завод за медицинска техника, ренгенова и радио-електронна апаратура. Завод за оптически прибори.Завод за електрички и пътнически вагони.2 металоргични комбината за черна металургия за производство на тръби и друга метална продукция и 1 комбинат за цветна металургия.1 химически завод. Множество военни заводи, които не се назовават и явно са секретни. Това са само големите заводи!

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Amix

    15 2 Отговор
    В Булгаристан кога?
  • 12 qwerty

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "другарят":

    все си мислех, че толкова заводи има и в равното и безкрайно софийско поле, построени с китайски инвестиции и дадени 30М за консултантски услуги на едно хорица?
  • 13 Трезвеник

    11 0 Отговор
    Как си представяте "електричните" през дългите руски зими и влиянието на ниските температури върху капацитета на батериите ?

    Коментиран от #14

  • 14 име

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трезвеник":

    Е, ми как - задължително с подгревател на задното стъкло! Да не им измръзват ръцете докато бутат електричката през 1-2 метровите преспи.
  • 15 Дон Бриньон

    5 1 Отговор
    Киа и Хюндай бъркат сериозно в отворите на Ваг групите и останалите софтуерни измамници !
  • 16 Ушанка

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "другарят":

    А защо са бедни кат въшки

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Komapak

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ушанка":

    Навсякъде по селата са бедни, а в големите градове богати...