Отидете към основна версия

7 438 21

Русия забранява употребяваните резервни части

  • резервни части-
  • втора употреба-
  • забрана-
  • русия

Проект за изменения в Техническия регламент за безопасността на колесните превозни средства, публикуван на сайта на Евразийската икономическа комисия, предвижда забрана за монтаж на употребявани автомобилни компоненти в Русия, съобщава "За Рульом".

Списъкът на забранените за повторна употреба резервни части включва най-вече елементи от системите за пасивна и активна безопасност на превозните средства - еърбегове, автоматични или обикновени предпазни колани и др. Няма да бъде позволен и монтажът на използвани седалки с вграден крепеж за коланите и/или въздушни възглавници.

В документа се споменават още компоненти от кормилната уредба и спирачната система, включително изпълнителни механизми, електронни управляващи блокове и датчици. Забранява се също повторната употреба на газови уредби.

Сред непозволените части втора ръка попадат също имобилайзери, релета, катализатори, филтри за сажди и ауспухови гърнета. Засега не се знае дали забраната ще включва и рециклирани кормилни рейки, които са неколкократно по-евтини от новите и са единствената възможност за много собственици на автомобили.

Все още няма яснота как ще се осъществява контролът върху смяната на едни или други компоненти, попадащи под забраната. Проектът не предвижда и конкретни срокове за влизане на поправките в сила.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини