Отидете към основна версия

44 870 68

Защо е най-добре да се откажете от промивка на двигателя при смяна на маслото

  • смяна на масло-
  • промивка на двигателя-
  • добавки-
  • съвети

Ако не е крайно наложително не бързайте да изсипвате всякакви "боклуци" в двигателя на колата си

В автомобилната сфера, както и навсякъде другаде, маркетолозите могат да ви продадат всяко ненужно нещо, като компетентно ще ви обяснят колко жизнено необходимо е то, въпреки че е безполезна покупка.

Това важи и за необходимостта и значението на промиването на двигателя и за предимството на техните конкретни течности за тази операция. Но, разбира се, те мълчат за недостатъците на процедурата и ситуациите, когато е напълно възможно да се справите без подобни добавки.

Моторното масло е предназначено не само за смазване на триещите се части на силовия агрегат на автомобила, но и за измиването му отвътре, премахвайки въглеродните отлагания, саждите и други продукти от горенето. Но въпреки това много шофьори стигат до логичния въпрос: Не е ли по-добре да се промие двигателят, преди да смените маслото?

Не бързайте обаче да изсипвате всякакви "боклуци" в двигателя на колата си. Разбира се, има ситуации, при които е необходимо промиване на двигателя. Но ако няма нужда, тогава защо да губите пари и време за операция, която по своята същност не само ще бъде безполезна, но е и способна да навреди на мотора.

Използваното масло съдържа много вредни вещества, включително окислителни продукти и малки метални стружки, които могат да замърсят двигателя на автомобила. При голямо количество от тях в смазката свойствата ѝ се променят драстично, без да донесат нищо добро на двигателя. Такова масло със сигурност трябва да бъде сменено.

При смяната му обаче остава достатъчно количество по различни повърхности и в кухините на двигателя. Именно това количество старо масло би следвало да се почисти с различните промиващи средства. Сред тях има и такива, които обещават да го направят за пет минути. При други двигателят трябва да работи много дълго време. Но какво се случва в силовия блок, когато в него се излива промивна течност?

Концентратите са метод за бързо изплакване. Съдържащите се в тях добавки са много агресивни и затова мощно премахват въглеродните отлагания и различни типове мръсотия. Такава ефективност обаче е изпълнена с опасност от запушване на маслените канали, а маслените уплътнения могат да протекат, което може да доведе до т.нар. "маслен глад" в последствие.

И това е в допълнение към факта, че такива добавки също не се изтичат от мотора напълно, утаяват се в двигателя и се смесват с новото масло. И тогава химическият състав на пресния лубрикант може да се промени невъобразимо. И как това ще се отрази на двигателя, не се знае. Промиващите масла също не са панацея. Те, разбира се, почистват двигателя, но ако той е много мръсен, тогава използването не постига желания резултат.

За това съветът на специалистите е най-добре да използвате оригинални масла, препоръчани от производителите на автомобили, и да ги сменяте в съответствие с наредбите или в зависимост от тежестта на работните условия на машината. Сами по себе си моторните масла вече съдържат редица почистващи добавки. Следователно не е необходимо да се промива двигателя, като се наливат в него чужди течности, смесването на които с масло не е ясно как ще се отрази.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 70 гласа.

Свързани новини