Отидете към основна версия

3 669 13

Apple печели почти толкова пари, колкото Samsung и Huawei взети заедно

  • apple-
  • samsung-
  • huawei-
  • смартфони

Глобалният пазар на смартфони се сви с 23% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г., като приходите спаднаха с 15%

Въпреки това средната продажна цена (ASP) на смартфоните всъщност се е увеличила с 10 процента в сравнение със същия период на миналата година според фирмата за анализи Counterpoint на база данните показани от премиум сегмента, който не понесе толкова голям удар от пандемията, колкото другите категории.

Като цяло продажбите на телефони от високия клас са намалели с 8% в сравнение с предходното тримесечие, което е по-малко от средния спад. По-голямата част от хората в световен мащаб, са заменили своите устройства през второто тримесечие. Counterpoint вярва, че това е накарало някои потребители да надстроят телефоните си за по-добро потребителско изживяване.

Увеличението на продажбите на телефони с възможност за 5G може също да е изиграло роля за смекчаване на въздействието на COVID-19 върху телефоните от висок клас. Въпреки че общите продажби са намалели, доставките на 5G смартфони са нараснали с над 43% през тримесечието. Ръстът се подхранва предимно от Китай, който представлява повече от три четвърти от 5G доставките. По това време Китай вече се възстановяваше от пандемията.

Въпреки че 5G телефоните съставляват 10% от глобалните доставки на телефони, те допринасят за 20% от общите приходи. Това е така, защото повечето телефони, с 5G на пазара през второто тримесечие на 2020 г., бяха водещи устройства. Китай допринесе за 72 процента от глобалните приходи от 5G и 34 процента от общите приходи от смартфони през тримесечието.

По-голямата част от растежа в Китай се дължи на Huawei, което обяснява защо успя да задмине Samsung след периода април-юни, за да се превърне в най-големия доставчик на телефони по обем. Samsung, от друга страна, беше отговорен за 17 процента от общите приходи от продажба на смартфони. Chaebol отчете спад от 29% през годината, тъй като повечето от ключовите му пазари бяха блокирани през това тримесечие.

Apple, която беше третият по големина играч по обем на пратките, спечели най-много пари през второто тримесечие на 2020 г. Това е така, защото беше най-предпочитаната марка в премиум сегмента и продажбите на iPhone нараснаха с 3% на годишна база. Приходите на iPhone също са се повишили с 2% в сравнение с тримесечието преди година.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини