Отидете към основна версия

5 488 55

Русия ще похарчи 7.5 млрд. рубли за 32-ядрен процесор

  • эльбрус-
  • процесор-
  • русия

Руското Министерство на промишлеността и търговията обяви конкурс за разработката на нов 32-ядрен процесор "Эльбрус", става ясно от сайта за държавни поръчки. Изпълнителят ще получи 7.5 млрд. рубли (€83 млн.) за създаването на универсален микропроцесор за изчислителни системи от класа на високопроизводителните сървъри, хранилища за данни от най-високо ниво на производителност и суперкомпютри.

"Эльбрус-32С" трябва да има производителност от тера- и петафлопов диапазон. Процесорът ще се използва за промишлени и специални системи, учрежденията на Руската академия на науките, авиокосмическия отрасъл, атомната енергетика и изкуствения интелект. Диапазонът на работни температури трябва да бъде между -60 и +90 градуса.

Според условията на конкурса изпълнителят ще трябва да привлече към разработката малки предприятия или социално ориентирана нестопанска организация в размер на 15% от стойността на договора или сам да отговаря на тези условия.

В началото на годината стана ясно, че вече има купувач на компютри на базата на руския процесор "Эльбрус". Това са "Российские железные дороги", които ще закупят техника на стойност 1.08 млрд. рубли (близо €12 млн.). Поръчката е за 15 000 компютъра.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.

Свързани новини