Отидете към основна версия

5 430 21

Вселената става все по-гореща и по-гореща

  • вселена-
  • земя-
  • температура

Но това не е свързано със затоплянето на Земята

Последните изследвания показват, че температурата на Вселената непрекъснато се увеличава в продължение на много милиарди години и този факт няма нищо общо с глобалното затопляне на нашата планета. Установено е, че средната температура на газа във Вселената се е увеличила повече от 10 пъти през последните 10 милиарда години и днес е достигнала около 2 милиона келвина.

Научните данни, получени по време на двете мисии Planck и Sloan Digital Sky Survey, извършени съвместно от Европейската космическа агенция и НАСА, напълно потвърждават теорията на физика Джими Пийбълс за формирането на мащабната структура на Вселената, за която експертът бе отличен с Нобелова награда през 2019 г. Вселената, която съдържа милиони галактики, клъстери от галактики и мъглявини, образувани в резултат на гравитационния колапс на тъмната материя и газа, с течение на времето има постоянно нагряване на материята.

Новият метод позволи на учените да изчислят температурата на газа, намиращ се на разстояние от Земята (по-ранни данни), и да я сравняват с данните за температурата на газа, разположен по-близо до Земята и следователно по-късно във времето. Сега, според изследователите, теорията, че Вселената става все по-гореща, е получила потвърждение. Учените са уверени, че този процес ще продължи.

В резултат на проучвания, използващи метода за оценка на температурата чрез светлина, е установено, че газът, разположен близо до Земята, има средна температура от 2 милиона келвина. В същото време, в отдалечени части на Вселената и следователно отдалечени от нас и във времето, температурата е 10 пъти по-ниска. Учените заявиха, че Вселената се загрява по време на естествения процес на образуване на галактики и структури, но това не е свързано със затоплянето на Земята.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини