Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 13:45 5 404 21

Вселената става все по-гореща и по-гореща

  • вселена-
  • земя-
  • температура

Но това не е свързано със затоплянето на Земята

Вселената става все по-гореща и по-гореща - 1

Последните изследвания показват, че температурата на Вселената непрекъснато се увеличава в продължение на много милиарди години и този факт няма нищо общо с глобалното затопляне на нашата планета. Установено е, че средната температура на газа във Вселената се е увеличила повече от 10 пъти през последните 10 милиарда години и днес е достигнала около 2 милиона келвина.

Научните данни, получени по време на двете мисии Planck и Sloan Digital Sky Survey, извършени съвместно от Европейската космическа агенция и НАСА, напълно потвърждават теорията на физика Джими Пийбълс за формирането на мащабната структура на Вселената, за която експертът бе отличен с Нобелова награда през 2019 г. Вселената, която съдържа милиони галактики, клъстери от галактики и мъглявини, образувани в резултат на гравитационния колапс на тъмната материя и газа, с течение на времето има постоянно нагряване на материята.

Новият метод позволи на учените да изчислят температурата на газа, намиращ се на разстояние от Земята (по-ранни данни), и да я сравняват с данните за температурата на газа, разположен по-близо до Земята и следователно по-късно във времето. Сега, според изследователите, теорията, че Вселената става все по-гореща, е получила потвърждение. Учените са уверени, че този процес ще продължи.

В резултат на проучвания, използващи метода за оценка на температурата чрез светлина, е установено, че газът, разположен близо до Земята, има средна температура от 2 милиона келвина. В същото време, в отдалечени части на Вселената и следователно отдалечени от нас и във времето, температурата е 10 пъти по-ниска. Учените заявиха, че Вселената се загрява по време на естествения процес на образуване на галактики и структури, но това не е свързано със затоплянето на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рогатия

    5 2 Отговор
    Пържи Яко!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Емил

    13 8 Отговор
    "Велико" откритие! Преди около пет хиляди години в едни книги (санскритски) е написано до кога ще се загрява и разширява и кога ще почне да изстива и да се свива! От там ли ко прочетохте или изразходвахте няколко стотици милиона, за да откриете топлата вода?!
  • 3 БАЙ Х@Й

    12 2 Отговор
    ДВГ са виновни за това !
  • 4 Емил

    10 5 Отговор
    "За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове." - Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА

    Коментиран от #6

  • 5 Ври не се трае

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рогатия":

    Не вярвам, това да е Причината, да имаме Премиер крадец!

    Коментиран от #7

  • 6 Идеялизъм

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    ... в действие!!!
  • 7 Емил

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ври не се трае":

    Робин Худ крадец ли е? А половин Робин Худ? Питам само, за да уточним понятията!
  • 8 Философ

    0 5 Отговор
    Какви са тези Келвин бе? Ние в кой век живеем?

    Коментиран от #17

  • 9 Рошко

    2 1 Отговор
    Ше става апокалипсиса не е далеч
  • 10 Астроном

    27 1 Отговор
    Радо това дето си го копнал от някъде изобщо не ти е ясно за какво става дума и си написал пълни глупости.

    температура от 2 милиона келвина

    Температурата се мери в градуси по Келвин (това е името на учен) или градуси по Целзий или градуси по Фаренхайт - какви са тези келвини. Градуси по Целзий е равно на градуси по Келвин + 273 така че какви са и тези 2 милиона - това ще свети по-ярко от най-ярките звезди (слънцето на повърхноста е около 6500 градуса). По вероятно е да е било две милионни от градуса - междузвездното пространство е почти абсолютната нула по Келвин.

    газът, разположен близо до Земята - близо до Земята няма разположен никакъв газ - има газови облаци разположени в нашата галактика от които се формират нови звезди.

    Защо се напъвате да пишете нещо от което си нямате и понятие.

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Всс

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Астроном":

    Ами така превежда чичко Гугъл.....
  • 12 И котлона така,

    4 0 Отговор
    като го включа, все по-горещ.
  • 13 Вълко Червенков

    10 1 Отговор
    Този охлюв какви глупости е сътворил,бедна му е фантазията.
  • 14 Бивш канадец

    8 0 Отговор
    Значи според учените хем ентропията расте, хем температурата се покачва?
    По-скоро някой се е надрусал, и то с калпав мат'рял...или е ученик на Главанака!?
  • 15 Гост

    2 2 Отговор
    Сигурно е заради старите дизели с изтръгнати ЕГР в София.
  • 16 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Астроном":

    Ама това било на Радко бе хахахахахаха . Той толкова си може горкия.
  • 17 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Философ":

    Батка, според световната система СИ, температурата се мери в Келвин. Това е най-точната скала, която ползват и инженерите по света. Целзиевата е за домашните термометри, че за по-простичките хора, лесно да я разбират. Фаренхайтовската е за идеоти и кравари.
  • 18 Професор

    2 6 Отговор
    От слънчевите лъчи е. Нищо че Земята ни се отдалечава от звездата Слънце всяка година с 15см. Просто Слънцето някой ден ще се превърне в една СуперНова която ще се самоунищожи. Но дотогава има много милиарди години така че бъдете спокойни. И Земята също няма да изчезне от този взрив. А просто няма да се върти вече стабилно около Слънцето. Но може да сме новата планета в галактиката Проксима която също има Слънчева система като нашата. Проксима като магнит дърпа нашата Галактика Млечен Пър заедно с нас всеки ден към нея.

    Коментиран от #20

  • 19 Професор

    1 1 Отговор
    Пардон Проксима Сентаури също е звезда и се намира в нашата галактика. Но всеки ден нашата Слънчева система се приближава все повече до Проксима.
  • 20 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Професор":

    Професоре знанията ти куцат малко.Сшънцето е с прекалено малка маса ,за да избухне в супернова.За да се случи това е нужно звездата да е с минимум от 8 до 20 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.
  • 21 Студент

    5 0 Отговор
    Професорееееее,тази титла,от битака ли я взе?!Сядай,слаб две.