ФАКТИ.БГ

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив

Теорията за Големия взрив предполага, че формирането на нашата Вселена преди 13,8 милиарда години и в крайна сметка е довело до образуването на съвременните галактики, звезди и планети

Публикувана: 26 Май, 2021 11:00
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2393
Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна плазма, която се образува и изчезва в първата микросекунда след Големия взрив. Физици от университета в Копенхаген симулираха процеса на появата на кварк-глюонна плазма в Големия адронен колайдер и също така анализираха процеса на по-нататъшно трансформиране на плазмата в адрони (частици от кварки и антикварки).

Изследователите проведоха експеримент, при който се сблъскват оловни ядра и се получава кварк-глюонна плазма. Специален алгоритъм, след анализ на характеристиките на разпределението на частиците по време на разширяване, успя да потвърди факта, че "кваркова супа" може да бъде идентифицирана като течност, а не като газ, както се смяташе по-рано.

Получените резултати ще доведат до по-съзнателно разбиране от учените на модела на поведение на първата материя във Вселената, както и ще предоставят на науката възможността за по-строго задаване на първоначалните условия при моделиране на първите процеси, възникващи след Големия взрив.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
успех
1 Отговор
тези учени изследват нещо което не съществува

Оценка:
-9 +11

ИСКАТ ДА ФАНАТ БОЖИЯТА ЧАСТИЦА
2 Отговор
И даПРАЯТ ЗЛАТО НА КОРЕМ АМА НЯМА ДА СТАНЕ ТЯХНАТА...

Оценка:
-5 +7

!!!?
3 Отговор
Фигуранта беше се изтъпанил пред учените в "Церн" да му направят един мини адронен колайдер в България, та да си човърка атомчета в него !!!?

Коментиран от #7


Оценка:
-13 +8

One
4 Отговор
Може и да са прави тези учени от Копенхаген, но може и много да грешат как се е създала Вселената. Истината е, че докато технологиите не напреднат така, че междузвездните полети да станат като пътувания до село, да се види черно на бяло от какво се състоят планетите в галактиката, има или няма живот и в другите галактики и измерения- нищо няма да е сигурно. Големия взрив....все нещо или някой го е предизвикал. Току така нищо случайно не се случва в материята. По-склонен съм да вярвам, че живота на Земята е създаден изкуствено. С цел наблюдение, експеримент или дявол знае за какво. Ако фантастиката във филми като "Междузвездни войни", "Пазители на галактиката", "Отмъстителите", "Свръхнова", "Контакт", "Смъртоносен хоризонт", "Денят, в който Земята спря да се върти" - се окаже близко до действителността, тогава ще получим всички отговори.

Оценка:
-1 +13

Big bang theory
5 Отговор
Големият взрив все още е само теория, но дупките в швейцарското сирене са си съвсем реални.

Оценка:
-5 +9

6
Този коментар е премахнат от модератор.
00000014
7 Отговор

До коментар #3 от "!!!?":


Болен ли си, или само гладен, че ядеш екстрементите на Радев под всяка статия? Толкова си тъъп, че дори не осъзнаваш,че му правиш реклама, за сметка на герб.

Оценка:
-8 +12

00000014
8 Отговор
Както гледам след някой и друг експеримент ще създадат нова Вселена. Не знам само дали ще боли.

Оценка:
-4 +9

фен на сидеров
9 Отговор
милиардите , които потъват в пясъците на безсмислието, е по-добре да се насочат към процеса на урегулиране популацията на Земята. повече от 5-6 милиарда дрисльовци едва ли са необходими......

Оценка:
-11 +3

Голямата заблуда
10 Отговор
колко е гнусен човека. Големият взрив...мале мале. господи прости им не знает какво говорят.

Коментиран от #14


Оценка:
-8 +3

Бaро Вкаров
11 Отговор
Тоз колайдер не показва ли моментът на зачеването на Бойко Борисов?🐵🐵🐵

Оценка:
-6 +3

Анонимен
12 Отговор
Тия ще вземат да направят някоя голяма беля накрая

Оценка:
-4 +2

коки
13 Отговор
голяма беля няма да направят,ама ако се постараят една голяма дупка на мястото на Земята могат да направят

Оценка:
-4 +2

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Ехааа
15 Отговор
Всичко е ясно! Но откъде се пръкнаха оловните ядра? Нали ги нямаше преди големия взрив? Всеки път се доказва някаква теория! Нищото е гръмнало и е създало толкова много материя, че ум да ти зайде! А оловните ядра не са нещо толкова мъничко. ако те са били преди големия взрив, то значи че е имало материя и преди взрива. Нещо издиша! Особено преди супата от кварки и глюони. На теория, отделен кварк или антикварк няма! Сега стана супа от кварки и глюони. Направо теоретична манджа!

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +4

Тцтцтц
16 Отговор

До коментар #14 от "Гост":


Има ли по голям идиот от този който вярва в голям взрив? Има много по голяма логика да вярваш в господ.

Коментиран от #17, #18, #19


Оценка:
-8 +4

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Чичо Тони
18 Отговор

До коментар #16 от "Тцтцтц":


Има. Този който вярва в господ.

Оценка:
-2 +6

19
Този коментар е премахнат от модератор.
бай Даньо
20 Отговор

До коментар #15 от "Ехааа":


Нищо не е имало преди взрива, не само материя не имало а и понятие за пространство дори няма смисъл. Вселената е създадена не по някаква причина, а защото е възможно ( колкото и ниска да е вероятността за това) . Проблема на човешкото мислене е че виждаме причинно-следствени връзки на материалните процесите на макро ниво където всичко е логично ( например нещо не идва от нищо) и очакваме причина и отговор как . А това няма смисъл на микро ниво ( което е истинската същност на тоя свят) на което ниво света е вероятностен и всичко е възможно на практика, например от нищото ( вакуума) излизат две виртуални частици съществуват като съвсем истински за някакво време и се съединяват и изчезват в нищото отново сякаш не са били. Къде е логиката на това за да приложим нашия начин на мислене за да разберем вселената?

Оценка:
-0 +5

Вълко Червенков
21 Отговор
Сътворението е извън обхвата на науката.Независимо дали се касае за частен случай с начало и край,или безкрайно повтарящ се мултиверс модел,физическите закони губят сила в сингулярноста от която се е пръкнала Вселената.Метафизиката и Религията са по-близо до свръхестествената сила дефинирала законите,които управляват света.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +5

Камикадзе 🛩
22 Отговор
Просто е. Една бомба в този колайдер и ще стане Големият Взрив😁😁😁. Може и джиxaдиcт-камикадзе.

Оценка:
-5 +1

бай Даньо
23 Отговор

До коментар #21 от "Вълко Червенков":


Зависи коя религия. Ако имаш предвид будизма може би си прав, ако става дума за мита за добрия белобрад старец на небото - тц. Има една интересна книга "Тао на Физиката", Фритьоф Капра.

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +2

Вълко Червенков
24 Отговор

До коментар #23 от "бай Даньо":


Нямам предвид никоя религия,а идеята за свръхсила извън научното познание.Нейната интерпретация от религиите е друг въпрос.Твърдението че "Бог е мъртъв",отдавна не е актуално.Не са малко учените,физици,математици,които са вярващи,а някои са и духовни лица.Което не им пречи да се занимават с наука.

Коментиран от #27


Оценка:
-3 +1

1234
25 Отговор
Севрюкова казва че Голям взрив няма, така че не знам тия какви бомби ги гонят

Оценка:
-2 +1

Бен Газара
26 Отговор
От направените изчисления от Едуин П. Хабъл за скоростта на отдалечаване на галактиките, може да се установи моментът, в който цялата материя на вселената е била концентрирана в една единствена точка, преди още да започне да се разпространява из пространството.

— Разбира се, че всички бяхме там — рече старият Qfwfq — та къде иначе? Тогава още никой не знаеше, че може да съществува пространство, също и време. Пък и за какво ни беше това време, след като стояхме наблъскани като сардели?

Оценка:
-0 +1

бай Даньо
27 Отговор

До коментар #24 от "Вълко Червенков":


Вълко, Бог е все по мъртъв. Умря с физиката на 20 век която вижда вече микросекунди след големия взрив и не намира ръката на Бог никъде. В най образованите държави ( Чехия , Скандинавските ) 60% от населените се декларира атеисти. Колко има повече да умре Бог!? За религиозните учените няма как да си по далече от реалността. Има едно известно проучване сред американски учени ( с докторска степен и активно занимаващи се с наука ) 95% са атеисти и още 3% агностици , за религиозни остават 2% , които са вероятно преподаватели в теологични институти... толкова са религиозни. И това американски учени , което няма начин да не са повлияни малко поне от цялата религиозна лудница сред американското простолюдие наоколо тях ... Само да не ми разглаголиш за Айнщайн че бил вярвал в Бог!? Самия Айнщайн в едно писмо казва "вярвам в бога на Спиноза" , толкова. Прочети кой е Спиноза, за да си изясниш картината. Има подозрения за най светлите умове на човечеството от древността ( Леонардо, Галилей ) не са вярвали в Господ , но са пазили приличие какво друго с тая садистична църква... от там е почнал да умира Господ. Единственото нещо което крепи религията в тоя съвременния свят е масовото религиозно умопомрачение на обикновените американци което се просмуква през културата им (която поне до тук беше водеща) по целия свят и продължава да трови. И това свършва , почти никой не гледа таз годишните Оскари ....

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Мария Захарова
Говорителят руското външно министерство коментира участието на Москва в българските избори
Струва ми се, че в този ден руските хакери просто бяха в почивка"

Още бисери
ТОП 5