Last news in Fakti

20 Януари, 2022 15:41 2 879 4

Учените създадоха най-голямата и най-подробна 3D карта на Вселената

  • вселена-
  • 3d карта

Принципът на действие на DESI се основава на анализа на цветния спектър на галактиките

Учените създадоха най-голямата и най-подробна 3D карта на Вселената - 1

Нов модел на Вселената, създаден с помощта на спектроскопския инструмент за тъмна енергия (DESI), инсталиран на телескопа Mayall в Аризона, ще помогне да се разкрият най-тайните тайни на космоса. В резултат на това астрономите получават най-подробната триизмерна карта на космоса, която изобразява милиони галактики, разположени на разстояние милиарди светлинни години от Земята.

Към днешна дата учените са идентифицирали повече от 7.5 милиона галактики на триизмерната карта на разстояние до 5 милиарда светлинни години. Картата е получена в резултат на седемгодишна работа на DESI, а първите резултати бяха оповестени публично през 2021 г.

Завършването на проекта е планирано за 2026 г. До края изследователите обещават да идентифицират повече от 35 милиарда галактики, които се намират на разстояние до 11 милиарда светлинни години от Земята.

Учените създадоха най-голямата и най-подробна 3D карта на Вселената

Принципът на действие на DESI се основава на анализа на цветния спектър на галактиките, което дава възможност да се изчисли разстоянието от тях до Земята от червеното изместване на светлинния спектър от отдалечаващите се галактики. За по-червените галактики разстоянието до Земята е по-голямо. В резултат на анализа на данните от DESI беше изградена триизмерна карта на Вселената.

Оптичната система DESI се състои се от 6 големи лещи и набор от оптични кабели (до 5000 елемента, подравнени с 10 микрона точност) разделя светлината от галактики, звезди и ярки съзвездия, известни като квазари, на тесни цветни ленти.

Това показва техния химичен състав, колко далеч са и колко бързо се движат, което позволява на изследователите да преценят колко бързо се е разширила Вселената. Окончателната 3D карта ще позволи на учените да разберат по-добре същността на тъмната енергия, която съставлява 70% от Вселената и допринася за нейното разширяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    2 3 Отговор
    Браво, ама Вселената е седеммерна! ;)

    Коментиран от #4

  • 2 Тодор

    5 0 Отговор
    Македонската галактика е най голямата
  • 3 КВАНТОВ НАБУХВАТЕЛ

    2 2 Отговор
    НАЙ-ПОДРОБНА КАРТА НА ВСЕЛЕНААААТА.....ХАХАХАХАХА
  • 4 Agenda

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    7? 11 са, а от тях 7 са навити до Планкова дължина и влияят на квантовия свят. Или поне математиката излиза вярна при толкова.