Отидете към основна версия

63 786 109

Окрадоха руския самолет за Деня на страшния съд

  • ил-80-
  • въздушен команден пункт-
  • ядрена война-
  • кражба-
  • обир

Оборудване от неустановен вид и количество е било откраднато от борда на Ил-80 на летището "Таганрог-Южный" в руската Ростовска област, съобщава "Известия". Машината е един от четирите въздушни командни пунктове, известни като самолети за Деня на страшния съд. Построени са в края на 80-те години на базата на Ил-86, за да осигурят стратегически летящи крепости за президента и висшите руски военни в случай на ядрен удар.

Обраният самолет бил предаден на специалисти от Въздушно-космическите сили на Русия през лятото на 2019 г. за модернизация в Таганрогския авиационно научно-технически комплекс. Ремонтът трябвало да приключи за две години.

Телевизионният канал "РЕН ТВ" съобщава, че самолетът бил доставен на летище "Таганрог-Южный" за поредните планови модификации за удължаване на ресурса. Началникът на отдела по авиационна безопасност обаче забелязал следи от отваряне на товарния люк на машината и уведомил полицията.

При проверката било установено, че от борда липсват 39 радиостанции, а други 5 са останали без платки. Инженерът по експлоатация на въздушните съдове твърди, че при приемането на самолета всички прибори са били на местата си. Според събеседник на "Известия" обаче машината просто не разполага с толкова много електроника.

Полицията е открила пръстови отпечатъци по повърхността на люка на един от товарните отсеци. Крадците са оставили и следи от обувки. Води се разследване.

Понятието "самолет за Деня на страшния съд" е изковано в Щатите за обозначаване на въздушните командни пунктове, с които трябва да бъдат евакуирани ръководството на страната и военното командване при ядрена атака. През октомври стана ясно, че Русия планира да замени четирите си такива самолета Ил-80 с такива на базата на Ил-96−400М.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 103 гласа.

Свързани новини