Отидете към основна версия

4 209 16

Измислиха безопасно съхранение и транспортиране на газ в... твърдо състояние (ВИДЕО)

  • газ-
  • метан-
  • твърдо състояние

Откритие на сингапурски учени превръща природния газ в твърдо вещество, известно като газов хидрат. Откритието може да революционизира съхранението и транспортирането на газ. Газохидратът е кристално съединение, образувано при специални условия (комбинация от налягане и температура). В газовите хидрати газовите молекули са уловени в кухините на кристалната решетка на течността.

Преди това процесът на преход на газ към газов хидрант беше реализиран единствено по естествен начин, отнемащ милиони години и беше необходим гигантски натиск, който естествено се реализира в дълбочината на океана или в арктическата зона. Изкуственият газов хидрант до този момент се правеше в лабораторни условия много по-бързо, но в същото време за него се използват токсични вещества, които могат да навредят на природата и човечеството.

Технологията, предложена от учени от Катедрата по химично и биомолекулярно инженерство в Националния университет в Сингапур, намалява времето, необходимо за преобразуване на газ в твърдо вещество до 15 минути, а използваните реактиви са напълно безвредни и стабилни. Резултатът е малоексплозивно твърдо вещество, което е идеално за съхранение и транспорт.

Сингапурската технология се основава на „тайни“ реагенти, които позволяват за 15 минути да се създаде газов хидрат, чиято температура на съхранение е само минус 5 градуса по Целзий (можете да транспортирате газ в автомобили за сладолед). В същото време обемът на природния газ намалява 90 пъти. Известно е, че процесът включва аминокиселината L-триптофан, вещество, използвано в човешката диета за изграждане на мускулна маса.

Алтернативните методи за съхранение на природен газ са да се втечни при около -160 градуса по Целзий или да се компресира до налягане от почти 250 пъти атмосферното налягане, което увеличава разходите и прави подобни методи за съхранение и транспортиране неефективни.

В момента учените от Сингапур работят за подобряване на технологията. Разработката се финансира от правителството, тъй като Сингапур е страна вносител на газ, където 95% от електроенергията се произвежда с помощта на природен газ и въпросът за ефективното транспортиране на енергийните ресурси е въпрос на националната енергийна сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини