Last news in Fakti

15 Декември, 2020 10:33 4 195 16

Измислиха безопасно съхранение и транспортиране на газ в... твърдо състояние (ВИДЕО)

  • газ-
  • метан-
  • твърдо състояние

Измислиха безопасно съхранение и транспортиране на газ в... твърдо състояние (ВИДЕО) - 1

Откритие на сингапурски учени превръща природния газ в твърдо вещество, известно като газов хидрат. Откритието може да революционизира съхранението и транспортирането на газ. Газохидратът е кристално съединение, образувано при специални условия (комбинация от налягане и температура). В газовите хидрати газовите молекули са уловени в кухините на кристалната решетка на течността.

Преди това процесът на преход на газ към газов хидрант беше реализиран единствено по естествен начин, отнемащ милиони години и беше необходим гигантски натиск, който естествено се реализира в дълбочината на океана или в арктическата зона. Изкуственият газов хидрант до този момент се правеше в лабораторни условия много по-бързо, но в същото време за него се използват токсични вещества, които могат да навредят на природата и човечеството.

Технологията, предложена от учени от Катедрата по химично и биомолекулярно инженерство в Националния университет в Сингапур, намалява времето, необходимо за преобразуване на газ в твърдо вещество до 15 минути, а използваните реактиви са напълно безвредни и стабилни. Резултатът е малоексплозивно твърдо вещество, което е идеално за съхранение и транспорт.

Сингапурската технология се основава на „тайни“ реагенти, които позволяват за 15 минути да се създаде газов хидрат, чиято температура на съхранение е само минус 5 градуса по Целзий (можете да транспортирате газ в автомобили за сладолед). В същото време обемът на природния газ намалява 90 пъти. Известно е, че процесът включва аминокиселината L-триптофан, вещество, използвано в човешката диета за изграждане на мускулна маса.

Алтернативните методи за съхранение на природен газ са да се втечни при около -160 градуса по Целзий или да се компресира до налягане от почти 250 пъти атмосферното налягане, което увеличава разходите и прави подобни методи за съхранение и транспортиране неефективни.

В момента учените от Сингапур работят за подобряване на технологията. Разработката се финансира от правителството, тъй като Сингапур е страна вносител на газ, където 95% от електроенергията се произвежда с помощта на природен газ и въпросът за ефективното транспортиране на енергийните ресурси е въпрос на националната енергийна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ей Славчев,

    8 5 Отговор
    Кух като кухина на кристална решетка на течност.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 един от многото

    14 5 Отговор
    А стига де , колко пъти ще го публикувате това?
  • 6 руски скрап

    14 10 Отговор
    Газопроводите съвсем ще умрат ,мурзилажа вие от глад

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Онзи

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "руски скрап":

    Един газов хидрат с подходяща форма за тебе и твойте роднини.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 руски скрап

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Онзи":

    Виеш ли нещо ,Анна Рублевская ? А ?
    Една бригада чеченци ще те успокоят
  • 12 Курбанколи Пардимагомедов

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "руски скрап":

    Ще виеш ти от глад като си платиш сметката за "демократичния"газ закупен от Русия,компресиран и продаден на такива като теб на тройна цена.Но ще си и същевременно щастлив ,че си се дивесифицирал и си прецакал ватниците.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Курбанколи Пардимагомедов":

    Всъщност може и да вие от радост , щото тия газови хидрати ние си ги имаме готови и доказани в Черно море , при това в практически неограничени количества , даже не трябва да ги произвеждаме , а само добием и използваме !! А количествата наистина са такива , че Газпром ще забрави къде е Европа ! Технологията вече се прилага в промишлени количества в Япония , въпрос на 2-3 години е някоя компания от тези дето вече имат лизензи за добив в българските блокове да я купи и приложи в България , а и в Румъния , Украйна и Турция !! И тогава тръбичките на вожда дори няма да имат време да изгният , направо ще ги изкопаят и дадат за скрап , да не са капо !
  • 14 1234578

    2 6 Отговор
    Това с хидратите не е ново откритие, а претоплена манджа отпреди 20-30 години. Май БМВ тогава имаха подобна опитна кола, но не с горивна клетка, а с ДВГ. Тогава не успява да я направят използваема практически.
  • 15 цецо

    2 0 Отговор
    И сега какво ще стане с руски потак, поток ли каквото е там???
  • 16 Гоуст

    0 1 Отговор
    От статията разбрах, че сега за да натрупат мускулна маса, бодибилдърите спират стероидите и ще ядат газов хидрат доставян в камиони за сладолед.Чиста работа.