Отидете към основна версия

7 649 18

Какви бяха Opel-ите OPC и какви ще бъдат

  • opel-
  • opc-
  • електромобили

Спортно ориентирани версии ще се появят на моделите Mokka-e и Corsa-e, но без увеличение на мощността

Доскоро марката Opel имаше серия от "наточени" бензинови автомобили, обединени под подмарката OPC. Подразделението Opel Performance Center Gmb беше създадено през 1997 година, като целта му беше да прави т.нар. фабричен тунинг на автомобилите.

Opel-ите с обозначение OPC бяха наточени версии на стандартните, характеризиращи се със значително по-висока мощност и с по-спортни характеристики. Връх в тази серия беше появилата се през 2009 година 2009 Opel Insignia OPC, която разполага с V6 бензинов двигател с мощност 325 конски сили.

Преди малко повече от пет години обаче марката спря производството на въпросните наточени Opel-и. Сега тази серия не се използва, но през 2022 година новото ръководство иска да я съживи.

Според британското издание AutoExpress автомобили с обозначение OPC ще се появят отново, но те няма да са по-мощни, а доработката ще засяга само електрически модели на марката. Първият такъв ще е кросоувърът Mokka-e, а след това с индекс OPC ще се сдобие хечбекът Corsa-e.

Интересното е, че за разлика от бензиновите автомобили, не се планира увеличаване на мощността на електрическите превозни средства. И двата модела са оборудвани с електромотор с мощност 136 конски сили, който ще остане непроменен.

Вместо това новите "наточени" електромобили вероятно ще получат преконфигурирани спортно окачване, спортни седалки в салона, модифицирано управление, джанти с увеличен диаметър и аеродинамични екстериорни бодикитове.

Изданието предполага, че и новата Opel Astra ще получи и версия OPC, но тя ще е хибридна и ще е с мощност от над 300 коня. Ако това се случи, то на практика единствено Astra-та ще се яви пряк наследник на истинските Opel-и с емблемата на OPC.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини