Отидете към основна версия

10 189 39

Бил Гейтс ще „възкресява“ мъртъвци под формата на виртуални ботове

  • изкуствен интелект-
  • microsoft-
  • мъртви души

Изкуственият интелект се въвежда и в областта на погребалните услуги и, ако един от патентите на Microsoft бъде приложен, ще позволи на живите да разговарят с бота на починалия. Патент за създаване на чат-бот, който пресъздава самоличността на починал човек, бе предоставен от Службата за патенти и търговски марки на Microsoft в САЩ в края на 2020 г. . Благодарение на иновацията роднините ще могат да „комуникират“ с виртуалния бот на починалия.

Идеята за създаване на виртуален образ на всяко лице въз основа на наличните отворени данни от социалните мрежи (снимки, харесвания, информация за хобитата на даден човек, данни за покупки и работа) се появи още през пролетта на миналата година от ученият от катедрата за иновации в Университета на Аризона Фахим Хюсеин. Всички данни, необходими за създаване на виртуален аватар, могат да бъдат получени от Интернет, дори без да се получи съгласието на потребителя.

Разработчиците на Microsoft възприеха подобен подход, разширявайки обхвата на данните чрез получаване на информация за имейла на човек. Изкуственият интелект създава основата за чат-бот въз основа на цялостен анализ на личността на човек. В резултат полученият бот може да води диалог, имитиращ поведението на истинския човек. За по-голям реализъм е възможно да създадете триизмерен модел на човек или да поставите снимка върху аватара.

По този начин Microsoft ще позволи въвеждането на нови технологии на пазара на погребални услуги, като предоставя на роднините на починалия възможността да запазят паметта му, използвайки холографски изображения и комуникация с чат бот. Доколко това е уместно, ще покаже само времето.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.

Свързани новини