Отидете към основна версия

4 369 66

Tesla Model S и X самостоятелно включват на задна предавка

  • tesla-
  • model x-
  • model s-
  • задна скорост

Електроника се "досеща" кога е нужно да задейства задната скорост

Вече ви разказахме, че Tesla обнови Model S и Model X. Моделите са почти непроменени на външен вид, но получиха преработен интериор и по-мощен електрически тракт. Оказа се още, че електрическите автомобили имат внедрена и една доста необичайна функция: те могат самостоятелно да включат задна предавка.

Най-забележителната иновация в интериора на освежените Model S и Model X е воланът, който замени традиционното кормило. Феновете на марката изразиха загриженост, че електрическите автомобили с такъв волан може да не бъдат пуснати на пазара, а също така обърнаха внимание на липсата на познатите контроли.

На въпрос как колата се движи назад, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск отговори в своя Twitter акаунт. Той каза, че с актуализацията автомобилите са се научили да отгатват правилната посока на движение и автоматично да превключват между режимите на движение. За целта системата използва данните на навигатора, както и тези от камерите, които „виждат“ препятствията.

Възможността за ръчно превключване на задна скорост обаче все още е оставена в електрическите автомобили. В случай на слаб GPS сигнал или при лошо осветление, водачът ще може самостоятелно да сменя предавката, използвайки мултимедийния сензорен екран.

Подобно на новия персонализиран волан обаче, иновацията може да се превърне в проблеми за Tesla. Motor Trend вече се обърна към Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) с въпрос дали е възможно да се пусне на пътя автомобил без селектор на скоростите, но все още от изданието не са получили отговор.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини