Отидете към основна версия

6 933 23

Знаете ли за какво може да се използва електроенергията, с която се добиват биткойни?

  • биткойн-
  • електроенергия

Добиването на биткойни консумира 0.48 % от енергията в света

Един от основните аргументи на противниците на криптовалутата е изразходването на огромното количество електроенергия, необходимо за добив на нови цифрови монети и поддържане на функционирането на биткойн мрежата. Митът за заплаха от глобална екологична катастрофа, произтичаща от криптовалутата, вече не веднъж е опровергаван от експерти, но сега, един интересен анализ, направен от студенти от Кеймбриджкия център за алтернативни финанси в университета в Кеймбридж, отново разбуни духовете.

Използвайки отворени източници, изследователите оценяват общото потребление на биткойн мрежата на около 123.99 тераватчаса (TWh). Тази стойност е сравнима с потреблението на електроенергия на някои от големите развити страни в света. В класацията на енергийното потребление биткойнът заема място между държави, като Нидерландия (110,68 TWh) Обединените арабски емирства (119,45 TWh), Норвегия (124,13 TWh) и Аржентина (125,03 TWh).

В общото световно производство на електроенергия делът на биткойн мрежата обаче е скромните 0,48%, а от общото потребление на електроенергия - 0,56%. Експертите посочват, че 65% от капацитета на биткойн мрежата се намира в Китай. Има и нещо друго: Делът на евтината възобновяема, екологична енергия в структурата на потреблението на енергия от биткойн мрежата непрекъснато нараства.

Изследователите обаче изчисляват, че ако цялата енергия, необходима за биткойн мрежата, се генерира в „най-мръсните“ електроцентрали, работещи с въглища, тогава емисиите в атмосферата ще бъдат 58 милиона тона въглероден диоксид, което е около 0.17% от глобалните емисии .

В доклада се споменават няколко забавни факта. Енергията, консумирана от биткойн мрежата годишно, е достатъчна, за да поддържа постоянно всички домакински уреди в САЩ в продължение на почти две години.

Това количество енергия също би било достатъчно, за да кипнат всички чайници във Великобритания в продължение на 27 години или всички чайници в Европа (заедно с Обединеното кралство) в продължение на 4 години. А нуждите на самия университет в Кеймбридж от електричество, годишното потребление на биткойн може да покрие за 689 години.

След неотдавнашни изявления за евентуалното приемане на биткойн при покупка на електромобил Tesla и евентуалното приемане на криптовалута за директно плащане чрез карти Mastercard, миналата неделя биткойн достигна нов исторически максимум, а цената му за кратко време надхвърли 49 хиляди долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини