Отидете към основна версия

7 356 15

Система, която предотвратява аквапланинг

  • аквапланинг-
  • технология-
  • audi

Специални дюзи пръскат вода за да се предотврати опасното явление

Снимка: EasyRain

Едно от най-опасните неща при шофиране са огромните локви, с които сме свикнали отдавна. Ако ги видим и успеем да намалим скоростта е чудесно, но опасността идва когато не успеем да видим локвите, при което колата става неконтролируема.

Проучване показва, че това причинява десетки хиляди катастрофи годишно и именно за това Italdesign, Bosch и Easy Rain са се обединили в общ проект, който успешно предотвратява аквапланинга. Както може да се види и във видеото представено от Easy Rain, при включена AIS (Aquaplaning Intelligent System) колата запазва траекторията си в завой и почти не помръдва от пътя.

Системата разчита на сензори, които засичат локвите на пътя и в момента преди да влезете в тях, специално поставени дюзи пред гумите пръскат вода под налягане. Именно тя избутва водата от пътя и осигурява нужното контактно петно на гумата с асфалта под нея. От компанията производител споменават, че системата може да бъде монтирана на абсолютно всякакви автомобили, независимо от двигателя или размерите им. Сравнителен тест може да видите във видеото.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.

Свързани новини