Отидете към основна версия

5 433 15

Маска, която блокира и унищожава Covid-19

  • маска-
  • covid - 19

През първите 5 минути, когато поставите маската 99.9% от вирусите се унищожават, а през първите 2 часа - 99,96%

Пандемията на коронавируса разкри множество проблеми в обществото, включително липсата на високоефективни лични предпазни средства, които могат да издържат на болестотворни вируси. През изминалата година много компании създадоха и успешно популяризират активни средства за борба с новата заплаха.

Френският стартъп BioSerenity, който произвежда медицински маски за системата на общественото здравеопазване, обяви началото на продажбите на сертифицирани "филтърни и дезинфектантни" маски срещу Covid-19, използвайки текстилен слой, нарече "убиец на вируса".

Новата маска е получила сертификат CE (Conformite Europeenne) и ще бъде сертифицирана и за хирургическа интервенция следващата седмица. Това е маска за еднократна употреба, предназначена за 4 часова употреба. Учени от Университета в Лил, Университетската болница в Лил, Националния институт по здравеопазване Inserm и CNRS са участвали в създаването на активното средство за противодействие на Covid-19.

Четирислойната маска, според разработчиците, „има способността да блокира и унищожава аерозолни вируси“. Четирите слоя на маската използват бактерицидни и вируцидни слоеве, базирани на физическите и химичните принципи на блокиране на вируса. През първите 5 минути, когато поставите маската 99.9% от вирусите се унищожават, а през първите 2 часа - 99,96%.

Понастоящем BioSerenity има производствен капацитет от един милион маски. Сертифицираната по FFP маска вече се продава на цена от 1.49 евро, а хирургическата маска, след като бъде сертифицирана, ще бъде прехвърлена предимно в болници, за да осигури защитата на персонала. Хирургическата модификация ще бъде пусната в продажба на цена от 0.44 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини