Отидете към основна версия

14 428 46

Електромобил за дълги разстояния

  • електромобил-
  • слънчева енергия

Lightyear One е електрическо превозно средство с дълъг пробег, задвижвано от слънчева енергия

Холандският стартъп Lightyear и компанията за гуми Bridgestone обявиха първото в света електрическо превозно средство със слънчева енергия, което може да пътува на големи разстояния.

Lightyear One е електрическо превозно средство с дълъг пробег, задвижвано от слънчева енергия, което не зависи от други горива и може да отиде навсякъде “, се казва на уебсайта на компанията.

Пробегът на Lightyear One ще бъде 725 километра. В същото време, според производителя, автомобилът има три пъти по-нисък разход на енергия в сравнение с алтернативните електрически превозни средства, предлагани на пазара днес - 83 Wh на километър.

Слънчевата енергия може да зареди колата за допълнителни 12 километра за 1 час. От 3,7 kW зарядно - 35 километра за час; 22 kW - 209 километра. Бързо зареждане с помощта на зарядна станция 60 kW - 570 километра за час.

Lightyear отбелязва, че One има най-добрия аеродинамичен коефициент от всички серийни автомобили. Lightyear One може да се зарежда директно от слънцето, като се използват слънчеви панели, разположени на широкия покрив.

Колата е с дължина 5,1 метра. Салонът може да побере 4 души, а обемът на багажника е 780 литра. Bridgestone разработи гуми Turanza Eco специално за Lightyear One.

Производителят е успял да намали теглото на гумата, като използва по-малко суровини през целия производствен процес, както и да намали съпротивлението при търкаляне на гумата чрез специален протектор с по-голям диаметър и по-високо вътрешно налягане.

Сглобяването на слънчевото превозно средство ще бъде в Нидерландия. Първо, Lightyear One ще се предлага на жители на Швейцария и Норвегия. Първите доставки са планирани за края на 2021 година. Колата е оценена на 150 хиляди евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.

Свързани новини