Last news in Fakti

11 Юли, 2021 11:30 8 106 22

Най-икономичната ел. кола (ВИДЕО)

  • електромобил-
  • икономичност

Автомобилът, задвижван и от слънчева енергия, измина 710 км

Най-икономичната ел. кола (ВИДЕО) - 1

Нидерландската компания Lightyear обяви важен технологичен пробив, който позволява на концептуалното превозно средство Lightyear One да измине рекордните 710 км с едно зареждане на батерията, която е с относително малък капацитет от само 60 kWh.

Развитието на автомобила Lightyear One продължи 4 години. През това време са патентовани уникални технологии за увеличаване на пробега на електрическо превозно средство. По време на изпитания на писта в тестовия център Aldenhoven в Германия, Lightyear One постига консумация на енергия от само 137 Wh на миля, измината при 85 км/ч. Тази цифра е с 50% по-ниска от енергийната консумация на най-ефективните масово произвеждани електрически превозни средства.

Първото официално представяне на Lightyear One бе през 2019 година. Тогава разработчиците обещаха да достигнат показателя за автономния пробег на автомобила според стандарта WLTP от 725 км. Последният тест в Германия показа, че инженерите на Lightyear са били близо до целта.

Кратък видеорепортаж за хода на деветчасовото тестово пътуване на Lightyear One бе представен в YouTube канала на компанията. Прави впечатление, че водачите на електрическия автомобил се сменят на всеки два часа, а тестът се извършва при облачно време, което намалява ефективността на презареждане на батерията от слънчеви панели, вградени в облицовката на каросерията на автомобила.

В резултат на това допълнителният пробег от слънчевата батерия е само 40 км, докато в слънчев ден тази цифра достига почти 72 км. Ексклузивната серия 946 Lightyear One ще започне да се предлага на пазара през първата половина на 2022 г., като масовото производство на най-икономичните електрически превозни средства ще започне през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕН

    27 5 Отговор
    дано по-бързо влезнат в експлоатация така ще има конкуренция и цените ще падат а пробега ще се дига !Спомнете си преди 100-120г. Какво е било с първите коли с ДВГ и как се развиха ....сега е 100 пъти по бързо реализацията на един проект

    Коментиран от #6

  • 2 Карачо

    15 4 Отговор
    Добър тестов пробег, но мен ме вълнува реалният такъв, а както винаги се случва той се различава доста от тестовия. Също така е интересна приблизителната цена на колата, защото това е един от големите проблеми при електричките.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    14 8 Отговор
    А ние с немеца Али ще правим с пробег цели 117км
  • 4 хххх

    6 4 Отговор
    Дано да са на поносими цени.
  • 5 Киро Харвардския

    7 11 Отговор
    Е това е кола не като тази дето подписах договор да се прави в България ще им построим завод и ще купуваме всички играчки дето ще се направят
  • 6 прав си

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    “спомням си” че преди 100-120г имаше електрички които изминаваха по 20/30км а сега по 200/300 добре се развиват електрокарите

    Коментиран от #11

  • 7 Миро

    5 6 Отговор
    Успех в иновациите. За мен избора е атмосферен шестак или осмак бензин. Защо? Защото ми харесва и ме кефи.
  • 8 pbdan

    8 5 Отговор
    Сигурно ще струва колкото Тесла, а и повече. След като цената на 1кВтч батерия слезе до 100дол., 100кВтч би трябвало да струва 10 000д. Нека да е 20 000д. Колата да е още толкова, за 40 000д. и ако държавата даде 5 000д. доста хора ще си купят. Но нашите колички дето ще ги правят в Ловеч за 30 000д. не знам кой ще ги купува.

    Коментиран от #9

  • 9 налюдател

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "pbdan":

    Че кой те кара да ги купуваш ти. И сега се продават в Германия и останалия бял свят - нека те да му мислят. Най-лесно е да оплюеш нещо. Дай алтернатива

    Коментиран от #13

  • 10 тарикату

    4 5 Отговор
    Мисля да продавам голфу и да си карам само джипу, той също е на нафта, но съм му махнал катализатора, да върви много
  • 11 Не си прав

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "прав си":

    Грешно си спомняш, ама то след толкова години сигурно те е хванала склерозата. Шегичка, да не се обидиш сега.

    Още първите електромобили преди век са изминавали по стотина километра с едно зареждане. Все пак са били моторизирани каруци, които се движат с 20-30 км в час. Проблемът е бил друг. Зареждането е отнемало денонощие, а след стотина цикъла акумулатора е бил за изхвърляне.

    Ако си спомняш до преди десетина години, стогодишните автомобилопроизводители ни убеждаваха, че оттогава технологията не е мръднала и предлагаха дори по-малък пробег и " само 12 часа" за пълно зареждане. Поне батериите изкарваха малко повече.

    А сега да питам, ако не беше се появила Тесла, колко мислите че щеше да е пробега на електромобилите днес! Аз залагам на по-малко от 150 километра с едно зареждане и отвратителен външен вид и минимум три-четири часа "бързо" зареждане.

    Тесла вярно прави боклуци, но поне накара истинските производители да покажат на какво наистина са способни, а и показа на политиците, че електромобилите имат бъдеще.

    Коментиран от #14

  • 12 ПРОМЯНАТА

    5 2 Отговор
    ТИЯ НАШИТЕ АВТОМОБИЛИ, ДЕТО ЩЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДАМЕ, ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАРОДНОТА СЪБРАНИЕ ЛИ ЩЕ СА? МОЖЕ И ЗА МВР ДА ОТПУСНАТ 300 БРОЯ?
  • 13 pbdan

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "налюдател":

    Не си разбрал основното - не може едно подобие на кола за 2 пътника , максимална скорост 80км/ч и пробег до 200км да струва само 2 пъти по-евтино от един пълноценен автомобил като Тесла. И то произведен у нас и за нас. Алтернативата я виждаме всеки ден по улиците - ДВГ.
  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Не си прав":

    Началото ми хареса, ама накрая малко си пообъркал нещата ! Всъщност автомобилните концерни не биха тръгнали към електромобилите , ако политиците не бях започнали да налагат ЕКОНОРМИТЕ си ! А Мъск печели не от колите си , а от това че автоконцерните купуват от него право за вредни емисии! И сега никой не пита колко вредно е производството на батериите и колко ЕКО е произведен тока с който зареждат ! Играта пред публиката е една , а тази зад кулисите друга !!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Изобретател

    0 8 Отговор
    Защо не се наблегне на динамото при ел. автообилите и на разразработване на батерии със светквично зареждане. Електроенергия от акумулатора докато тръгне първите 5-10 км., след това движението на колелата задвижва мощното динамо , което зарежда батерията подава се ток към ел. двигателя и се доближава до перфето мобиле. Там е заровено кучето.

    Коментиран от #16, #21

  • 16 Перун

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Изобретател":

    Я се хвани като си толкова велик изобретател и направо вържи едно динамо за ЗАЗ-ката дето я караш и да направиш едно перипетоом мубиле!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 kkk

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Както и да го въртим и сучем електричката е ПО-ЕКОЛОГИЧНА от кола с ДВГ (но не с много- пряко сили 10% по-чиста е) и основната полза е, че замърсяването отива извън града. Главните проблеми на ел. колите са няколко:
    - ограничен пробег, особено пък зимата слиза с 30% надолу
    - бавно зареждане
    - огромно тегло
    - супер мръсно и вредно производство на батериите
    - пълна липса на ефективни методи за рециклиране на батериите, тоест начини ИМА ама са безбожно скъпи и не се прилагат
    Като бонус:
    - инфраструктурата за зареждане на колите НЕ съществува реално никъде
    - за да се зареждат всеки ден 3 милиона коли (колкото общо има в БГ) са нужни още 2 ядрени реактора като в Козлодуй
    - и да произведеш толкова ток трябва да го доставиш до клиента, кой ще построи нужните далекопроводи, подстанции, трафопостове и зарядни станции за всяка кола?
    - кой ви каза, че цената на тока за колите ще е ниска- в момента в Германия като си платиш зареждането на ТеслЪ-тЪ на обществено зарядно рязко ти се изправят косите щото разходът на 100км. ти струва над €10 и икономията се изпарява
    - пак е по-евтино, ама стърчиш 2+ часа на колонката за да минеш 500км. и докато изобщо потеглиш от София аз ще съм заредил и ще съм подминал Пловдив

    Тези и куп други проблеми пречат да станат ел. колите масови, а главните проблеми не могат да се заобиколят. Свиквайте с идеята, че ще карате вече хибриди на принципа на BMW i3 REX- задвижването е от батерии и ел. мотор + малък бензинов ДВГ който да

    Коментиран от #19

  • 19 Дрън-дрън та пляс

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "kkk":

    Като си изброил почти всички проблеми на останалите електромобили, учудваш ли се защо най-продавания модел електромобил е Тесла модел 3? При Тесла всички изброени от тебе проблеми са сведени до минимум - два часа зареждане който си споменал, ще са достатъчни за изминаване на повече от 2000км, като разбира се ще са разпределени на няколко спирания по 10-20 минути. Това е напълно приложимо още днес в белите страни, където зарядните на Тесла са разположени на 100-150 км разстояние помежду си и цената на киловатчас само с малко се различава от цената на зареждане в къщи. Например в Германия цената на киловатчас за бита е 30 евро цента, а на supercharger на Тесла 36 евроцента, на зарядната инфраструктура на стогодишните - 1 евро за киловатчас, при положение че се намират през 300 400 км или повече, а техните автомобили не могат да минат толкова с едно зареждане.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да, да...

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Изобретател":

    И един мармот завива шоколад...
  • 22 RMilaner

    0 0 Отговор
    Докато не доизкусурят суперкондензатора-шиш на електрокарите!