Отидете към основна версия

10 617 32

Симулиран сблъсък на астероид със Земята завърши с фатална катастрофа

  • земя-
  • астероид-
  • сблъсък-
  • симулация

Симулацията показва, че земляните нямат технически средства за справяне с такава заплаха

Снимка: Shutterstock

Учението за планетарна отбрана, проведено под егидата на ООН и водено от НАСА, показа, че земляните не разполагат с технология, която да устои на заплахите от космоса. На конференцията присъстваха водещите световни космически агенции. Подобни събития не се провеждат за първи път, това е седмата конференция на Международната академия по астронавтика. През 2019-а по време на симулацията на падане на астероид Ню Йорк беше напълно „унищожен“.

Този път заплахата от космоса висеше над Централна Европа между границите на Чехия, Германия и Австрия. След сблъсък с относително малък по космическите стандарти астероид с диаметър 140 метра, ударът би засегнал, както целия Стар континент, така и Великобритания, и Северна Африка.

По време на конференцията беше разгледан пример, когато хипотетичен астероид, условно наречен "2021 PDC", бива неочаквано открит от наземните служби по-малко от шест месеца преди условния сблъсък със Земята. Фиктивният удар, съгласно условията на учените, настъпва на 20 октомври 2021 г. в 17:02:25 UTC, плюс или минус една секунда, когато симулираният астероид се разбива в Земята със скорост 15 km/s. Точността на удара е изчислена с предположение в рамките на 23 км.

Симулацията показва, че земляните нямат технически средства за справяне с такава заплаха, възможна е само евакуация на населението от 300-километровата зона между Мюнхен и Прага. Освен определянето на точното време и място на падането на астероида, съвременното човечество не е въоръжено с никакви средства за справяне с "случайните гости" от космоса.

НАСА обаче вече разработва технология за отклоняване на траекторията на астероидите и планира да стартира първата си тестова мисия на системата за двойно пренасочване на астероиди (DART) в края на 2021 г., за да промени траекторията на астероида Dimorphos, който ще прелети близо до Земята през есента на 2022.

Изучаването на ефектите на незастрашаващ близък до Земята обект (NEO) върху полета ще помогне да се подготвим за реални ситуации, които могат да възникнат в бъдеще. Днес земляните контролират и проследяват до 25 хиляди NEO и броят им нараства със скорост от 30 единици на седмица.

Илон Мъск, коментирайки резултатите от симулацията, каза, че липсата на решения на човечеството за противодействие на астероидите е една от причините за създаването на "по-големи и технически усъвършенствани ракети" от класа Starship. Именно Starship, заедно с тежка ракета-носител, теоретично може да се използва за изпълнение на мисия за промяна на траекторията на астероид, казва основателят на SpaceX.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Свързани новини