Отидете към основна версия

4 305 27

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив

  • големият взрив-
  • адронен колайдер-
  • вселена

Теорията за Големия взрив предполага, че формирането на нашата Вселена преди 13,8 милиарда години и в крайна сметка е довело до образуването на съвременните галактики, звезди и планети

Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна плазма, която се образува и изчезва в първата микросекунда след Големия взрив. Физици от университета в Копенхаген симулираха процеса на появата на кварк-глюонна плазма в Големия адронен колайдер и също така анализираха процеса на по-нататъшно трансформиране на плазмата в адрони (частици от кварки и антикварки).

Изследователите проведоха експеримент, при който се сблъскват оловни ядра и се получава кварк-глюонна плазма. Специален алгоритъм, след анализ на характеристиките на разпределението на частиците по време на разширяване, успя да потвърди факта, че "кваркова супа" може да бъде идентифицирана като течност, а не като газ, както се смяташе по-рано.

Получените резултати ще доведат до по-съзнателно разбиране от учените на модела на поведение на първата материя във Вселената, както и ще предоставят на науката възможността за по-строго задаване на първоначалните условия при моделиране на първите процеси, възникващи след Големия взрив.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини