Отидете към основна версия

5 637 8

Шотландия започва да зарежда камиони с отпадъци от производството на уиски

  • шотландско уиски-
  • биогориво-
  • камион

Биогоривата намаляват емисиите на въглероден диоксид с повече от 95 процента в сравнение с дизела

Шотландският производител на уиски Glenfiddich започна да преобразува камионите си за работа с биогорива с ниски емисии, получени от отпадъци от процеса на дестилация на уиски. Glenfiddich вече инсталира бензиностанции в завода си в Дъфтаун, североизточна Шотландия, които използват технология, разработена от William Grant & Sons, за превръщане на промишлени отпадъци в ултраниско въглеводородно гориво (ULCF).

Както съобщава Autoblog, биогоривата от отпадъците от производството на уиски, когато се изгарят, образуват минимално количество въглероден диоксид и други вредни емисии. Glenfiddich продаваше отпадъчните зърна, останали от процеса на малцоване, за използване във фуражи с високо съдържание на протеини за говеда. Сега, благодарение на използването на анаеробна ферментационна технология, при която бактериите разграждат органичните вещества се получава биогориво.

С други думи шотландците използват течни отпадъци от производството на уиски за да произвеждат гориво и в крайна сметка рециклират всички остатъци от процеса. Glenfiddich продава средно над 14 милиона бутилки едномалцово уиски годишно.

Биогоривата от отпадъци от производство на уиски се използват успешно в три специално преработени камиона Iveco, които обикновено се движат с пропан -бутан и транспортират алкохол от Дъфтаун до централна и западна Шотландия. Биогоривата намаляват емисиите на въглероден диоксид с повече от 95 процента в сравнение с дизела, а също така намаляват емисиите на прахови частици и парникови газове с до 99 процента.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини