Отидете към основна версия

7 331 4

Експеримент за влиянието на тъмната тема на екрана на смартфона върху автономността на устройството

  • тъмна тема-
  • смартфон-
  • енергия

Използването на тъмен екран в стая със слаба светлина наистина намалява натоварването на очите на потребителя

Специалистите казват, че основните предимства на използването на тъмната тема при работа със смартфон са повишеният комфорт при работа през нощта и увеличаването на живота на батерията на устройства с OLED дисплеи. Използването на тъмен екран в стая със слаба светлина наистина намалява натоварването на очите на потребителя и не притеснява околните. Междувременно влиянието на тъмния режим върху живота на батерията, както е показано от проучване на експерти от американския университет Purdue, се оказа силно преувеличено и до голяма степен зависи от настройките на устройството.

Причината за увеличаването на живота на батерията при преминаване към тъмна тема в смартфоните е възможността за изключване на черни пиксели в OLED екрани, което теоретично би трябвало да спести енергията на батерията. Проучването на ефекта на тъмната тема върху консумацията на енергия обаче не показва точно това. Изследването се прави със смартфоните Pixel 2, Pixel 4, Pixel 5 и Moto Z3.

В хода на проучването е установено, че забележимо увеличаване на автономността на смартфоните може да се постигне само когато яркостта на дисплея в смартфоните с Android е настроена на близо 100%. В този случай икономията на енергия е от 39 до 47%. В стандартен режим на работа обаче, когато яркостта на екрана е настроена между 30-50%, превключването в тъмен режим ще спести само 3 до 9% от енергията на батерията.

Изследователите също така отбелязват, че Android няма функция, която да проследява влиянието на преминаването към тъмна тема върху консумацията на енергия на устройството. За да се отстрани този недостатък, е създаден специално приложение Android Battery +, достъпът до което ще бъде отворен в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини