Отидете към основна версия

2 636 10

Проби от марсианска почва се подготвят за пътуване до Земята (ВИДЕО)

  • марс-
  • проби-
  • почва

Програмата за връщане на проби от Марс ще бъде приложена през следващото десетилетие

Марсоходът на НАСА Perseverance, по време на почти осеммесечното си изследване на Марс, е събрал няколко проби от местната почва, които в бъдеще ще помогнат за разгадаването на много от мистериите на „червената“ планета. Марсоходът обаче не е предназначен за анализ на почвата и събраните проби трябва да бъдат транспортирани до Земята. Проектът за транспортиране на почвата на Марс ще бъде реализиран в рамките на няколко мисии, които НАСА разработва съвместно с Европейската космическа агенция (ESA).

Проектът е получил очевидното име - „Връщане на проби от Марс“ (Mars Sample Return) и в момента е в процес на разработка. В скорошна публикация на официалния уебсайт на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА се казва, че проектът ще донесе на Земята проби, които Perseverance ще събере на Марс „... през следващите няколко години“. За осъществяването на проекта ще са необходими няколко отделни мисии за доставяне на няколко космически средства до Марс, включително орбитална станция, модули за кацане и изстрелване, както и нов марсоход.

Програмата за връщане на проби от Марс ще бъде приложена през следващото десетилетие. Също така НАСА отбелязва, че агенцията стриктно се придържа към Международния договор за космоса от 1967 г., който задължава космическите държави да предотвратяват замърсяването на небесните тела от организми от Земята и да предотвратят замърсяването на Земята от върнати проби. НАСА и ЕКА си партнират с 19 правителствени ведомства и агенции на САЩ за решаване на този проблем, включително Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини