Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 14:27 2 628 10

Проби от марсианска почва се подготвят за пътуване до Земята (ВИДЕО)

  • марс-
  • проби-
  • почва

Програмата за връщане на проби от Марс ще бъде приложена през следващото десетилетие

Проби от марсианска почва се подготвят за пътуване до Земята (ВИДЕО) - 1

Марсоходът на НАСА Perseverance, по време на почти осеммесечното си изследване на Марс, е събрал няколко проби от местната почва, които в бъдеще ще помогнат за разгадаването на много от мистериите на „червената“ планета. Марсоходът обаче не е предназначен за анализ на почвата и събраните проби трябва да бъдат транспортирани до Земята. Проектът за транспортиране на почвата на Марс ще бъде реализиран в рамките на няколко мисии, които НАСА разработва съвместно с Европейската космическа агенция (ESA).

Проектът е получил очевидното име - „Връщане на проби от Марс“ (Mars Sample Return) и в момента е в процес на разработка. В скорошна публикация на официалния уебсайт на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА се казва, че проектът ще донесе на Земята проби, които Perseverance ще събере на Марс „... през следващите няколко години“. За осъществяването на проекта ще са необходими няколко отделни мисии за доставяне на няколко космически средства до Марс, включително орбитална станция, модули за кацане и изстрелване, както и нов марсоход.

Програмата за връщане на проби от Марс ще бъде приложена през следващото десетилетие. Също така НАСА отбелязва, че агенцията стриктно се придържа към Международния договор за космоса от 1967 г., който задължава космическите държави да предотвратяват замърсяването на небесните тела от организми от Земята и да предотвратят замърсяването на Земята от върнати проби. НАСА и ЕКА си партнират с 19 правителствени ведомства и агенции на САЩ за решаване на този проблем, включително Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъдещи заглавия

    8 3 Отговор
    Марсианска гъба бързо се разпространява ... Кой донесе вирусът от Марс... Измираме тук, преди да сме завладели Марс...
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    10 4 Отговор
    А от НАСА уволниха ли чистачката, която унищожила пробите и снимките "донесени" от Луната ❓
  • 3 Бай Айлън

    4 3 Отговор
    Ще ги донесе на връщане през 3123 година
  • 4 шегичка

    3 2 Отговор
    Защо им трябва да се разкарват до Марс. Е къде е Скопския университет да питат макетата те са взривили големия взрив и са създали вселената. Няма нещо което да не знаят за галактиките,черните дупки, слънчевите системи, планетите и т.н..
  • 5 Опа

    1 1 Отговор
    Във филма ,,Видове 2" космонавти се върнаха от Марс заедно с проби от марсианската почва, които съдържаха извънземна форма на живот.
  • 6 mi6osp

    1 2 Отговор
    Ще ги донесат китайците.
  • 7 руски космически статисти

    5 4 Отговор
    Руския марсоход ли е събрал пробите ? А не чакайте ,забравихме ,че руската космическа програма може само да изследва космоса с телескопи от земята.
  • 8 КирилоЗаКурило

    1 0 Отговор
    То е ясно че Марс няма, интересно е къде отиват всички тея усвоени пари.
  • 9 гост

    2 2 Отговор
    Ех Марс,ако руснаците можеха поне до Луната да стигнат,каква радост би било и възхваляване на руския технически гений,но не би.А те американците чак до Марс стигнаха,че и марсоходи там разкарват от години,ами нашите като не могат,ще отречем,че има Марс и готово.
  • 10 Ники

    0 0 Отговор
    Красиво е!