Отидете към основна версия

11 660 33

Китай прави квантов компютър 10 милиона пъти по-бърз от този на Google

  • квантов компютър-
  • китай

Разработването на Zuchongzhi 2.1 значително ще увеличи "квантовото предимство" в алгоритмите за решаване на проблеми, използващи две различни технологични парадигми: фотонна и свръхпроводяща

Китай постигна значителен напредък в технологиите за свръхпроводимост и фотонни квантови изчисления. Това постижение прави Китай единствената страна, която постига изчислителни „квантови предимства“ в две основни технически области. Към днешна дата учени от САЩ са постигнали само „квантовото предимство“ в свръхпроводящите квантови изчисления.

Квантовата система, създадена в Университета за наука и технологии на Китай (USTC), според учените, „... е 10 милиона пъти по-бърза от най-бързия суперкомпютър и нейната изчислителна сложност е повече от 1 милион пъти по-голяма от тази на процесора Sycamore на Google. "

Китайската преса съобщава за създаването на 66-кубитова програмируема свръхпроводяща квантова изчислителна система от група учени, ръководени от квантовия физик Пан Джианвей. Разработената система е наречена Zuchongzhi 2.1, в чест на известния китайски математик и астроном от 5 век.

Разработването на Zuchongzhi 2.1 значително ще увеличи "квантовото предимство" в алгоритмите за решаване на проблеми, използващи две различни технологични парадигми: фотонна и свръхпроводяща. Системата Sycamore на Google е 53-кубитова система и според китайската изследователска група може да използва само свръхпроводящата парадигма.

Бари Сандърс, директор на Института по квантова наука и технологии в Университета в Калгари, коментира постигането на "квантово превъзходство" в две технологични посоки, твърдейки, че получаването на "квантово превъзходство" в две посоки ще доведе експерименталните квантови изчисления до много по-високо ниво, което е недостижимо за класическите компютри. Така китайската разработка потвърждава навлизането на човечеството в ерата на „квантовото превъзходство“, смята ученият.

Самото понятие за "квантово надмощие" обаче е само научна концепция, която казва, че квантовият компютър може да направи нещо в някои области извън възможностите на неквантовите или класическите компютри, но никога няма да замени класическите компютри. Тази дефиниция за "квантово превъзходство" е дадена от учения Юан Ланфен от USTC.

Алгоритмите, изпълнявани от квантовите компютри днес, са задачи, създадени изкуствено от учени, които нямат практическо приложение. В същото време математиците умишлено усложняват алгоритмите, като създават математически проблеми, чието решаване ще отнеме абсурдните десетки трилиони години за най-мощните класически суперкомпютри.

Разработчиците на суперкомпютри от IBM вече веднъж отрекоха "квантовото предимство", постигнато от Google и НАСА. Тогава Google обявиха, че са създали компютър, който може да се справи със задача за минути, чието решаване с помощта на суперкомпютър ще отнеме до 10 хиляди години. Специалистите на IBM от своя страна заявиха, че с идеална симулация на алгоритъма, класическата система е в състояние да реши проблема само за 2,5 дни с точност, по-висока от квантовия компютър на Google.

По този начин, използването на изкуствено въведения термин „квантово превъзходство” все още не ни позволява да оценим действително превъзходството на получените квантови изчисления над решаването на задачи с помощта на класически компютри. Въпреки това, ако се абстрахираме от концепцията за "квантово превъзходство", следващото постижение на китайски учени се превръща в голям научен пробив в квантовите изчисления.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.

Свързани новини