Отидете към основна версия

20 838 21

Къде е бензиностанцията? Няколко трика, как да стигнете до бензиностанцията с празен резервоар

  • бензиностанция-
  • гориво-
  • пробег-
  • съвети

Всеки водач на МПС знае, че, е напълно възможно да се сблъска със ситуация, когато електрониката сигнализира, че бензинът в резервоара за гориво свършва и все пак трябва да стигнете до най-близката бензиностанция

Снимка: Shutterstock

Според експертите, средно индикаторът за гориво започва да алармира, когато в резервоара останат около седем литра бензин или дизелово гориво. В зависимост от вида на превозното средство и задръстванията на пътя е напълно възможно да се изминат около 70 км. Но ако следвате специален алгоритъм за шофиране, тогава разстоянието със същото количество горива може да се увеличи.

Като предговор към нашите малки трикове, нека поговорим за това, което трябва да държите в багажника си „за всеки случай“. А именно стоманена туба от 5 литра. В крайна сметка, ако въпреки всички трикове бензинът все пак свърши и трябва да стигнете до бензиностанцията пеша или с такси, тогава най-вероятно ще ви бъде отказано да напълните пластмасов контейнер. Но туба в багажника, както е известно, почти никой съвременен шофьор няма.

Затова, първото нещо, което можете да направите в отговор на призива на сензора за попълване на запасите, е да изключите ненужните консуматори на енергия. Тоест няма работещ климатик, колкото и да е горещо. Ще трябва също да изключите радиото, да изключите телефона от зареждането и въобще всички консуматори, неотговарящи пряко за движението на колата. Колкото и да ви се струва странно, електрическото оборудване претоварва генератора, което се отразява негативно на консумацията.

Друг съвет е да промените стила си на шофиране. Правилното боравене с педалите на газта и спирачката ще ви даде допълнителен пробег. Натискайте газта възможно най-плавно и поддържайте ниски обороти на двигателя (около 2000 об/мин). Ако пречите останалите участници от движението преминете в крайна дясна лента и само ако се налага включете аварийите. След като достигнете скорост от около 70 км/ч, опитайте се да не я променяте.

Ако трябва да стигнете до бензиностанция в града, можете да опитате да изключвате двигателя на светофари и в задръствания, но само когато колата е неподвижна повече от минута. Но има нюанс - ако спрете за по-малко от минута, тогава изключването на двигателя, напротив, може да допринесе за увеличаване на консумацията, тъй като при чести стартирания на силовия агрегат има повишен разход на гориво.

Напомпайте гумите си. Колкото по-ниско е налягането в гумите, толкова по-високо е тяхното съпротивление при търкаляне и следователно, толкова по-висок е разходът на гориво. Съответно, аварийното напомпване на гумите може да помогне за спестяване на гориво. Гумите обаче трябва да са с умерено високо налягане - максимум половин атмосфера отгоре.

Можете също да практикувате техниката, която прилагат състезателите от Ф1 - ако настигнете бавно движещ се камион или ван, останетете на близка дистанция зад него така че колата ви да попадне в така наречената аеродинамична торба - зона на разреден въздух, където съпротивлението на движение е по-малко, и съответно разходът на гориво намалява.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 65 гласа.

Свързани новини