Отидете към основна версия

32 254 134

Пет недостатъка на колите с предно предаване

  • предно предаване-
  • предно задвижване-
  • автомобили с предно

Именно тези минуси често карат шофьорите да съжаляват за избора си

Автомобилите с предно предаване се възприемат от много водачи като много по-икономични и по-ефективни. Въпреки това, както всяко друго техническо решение, предното задвижване също има много специфични недостатъци, които карат някои шофьори да съжаляват за избора си в редица пътни ситуации. Основните, според проучване направено от Zcar, са пет. Ето и кои са те.

1. Неравномерно износване на гумите


При автомобил с предно предаване гумите не се износват равномерно, за разлика от автомобилите със задно предаване. И това е така, защото при колите със задно и страничното, и надлъжното натоварване действат едновременно върху всички колела. Докато при автомобилите с предно предаване и двата товара действат само върху предните колела.

2. Разходи за поддръжка на окачването


При сравними класове автомобили и сравнима ценова категория автомобилът с предно предаване губи по отношение на разходите за поддръжка. Окачването в такива автомобили като цяло е много по-сложно и следователно по-скъпо за ремонт. Автомобилите със задно предаване обикновено имат много по-опростено окачване.

3. Контрол


Воланът при автомобили с предно и задно предаване не се държи еднакво. Като цяло автомобилите със задно предаване показват много по-добро управление в различни ситуации, но само на сух асфалт. И всичко това, защото воланът в автомобил с предно предаване е принуден да се бори с допълнителни сили и моменти.

4. Сцепление с пътната настилка


Автомобилите със задно предаване, за разлика от автомобилите с предно предаване, демонстрират много по-добро сцепление на колелата с пътната настилка (отново само при сух асфалт). При ускорение, автомобилите със задно предаване по предсказуем начин "натискат" задната ос.

5. Маневреност


Маневрирането в тесни пространства с автомобил със задно предаване е много по-лесно, отколкото с автомобил с предно предаване. При последния завъртането на колелата е много по-ограничено заради полуоските.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 127 гласа.

Свързани новини