Отидете към основна версия

6 921 16

Многото електроника прави колата опасна

  • мултимедия-
  • електроника-
  • автомобили

Изследванията показват, че много от тежките ПТП-та стават заради употреба на електрониката в колата

Според експерти от Канадската автомобилна асоциация за хората става все по-трудно да контролират бордовите системи на автомобила и в резултат на това самото превозно средство.

В тази връзка канадците планират да започнат кампания за предупреждение на автомобилистите за рисковете от използването на развлекателни и други автомобилни системи по време на шофиране.

Независимите тестове показаха, че дори яденето по време на шофиране или разговорът с пътник е достатъчно, за да отвлече вниманието на водача от пътната обстановка.

Въпреки това Tesla забрани на шофьорите и пътниците да играят игри на развлекателната система на техните електрически автомобили едва след като NHTSA се зае с каузата в края на 2021 г.

Наскоро университетът в Юта, съвместно с Фондация за пътна безопасност, проведоха проучване, което показа, че някои характеристики на съвременния автомобил изискват много внимание.

Съобщава се, че изпълнението на някои задачи с помощта на сензорния екран на мултимедийната система изисква на водача разсейване от пътната обстановка, като най-голямото такова се изчислява на 48 секунди!

Междувременно Canadian Accident Research Foundation изчислява, че една от четири фатални катастрофи в Канада се дължи на разсейването на шофьора от пътя, като причината е процеса по боравене с мултимедийната система.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.

Свързани новини